”Hela Nackareservatet är väldigt fint. Jag har aldrig tröttnat på att springa här”, säger Memo Abbeholm som flyttade till Bagarmossen som 15-åring 1986. Foto: Sara Kroon

Raggar löpare i skogen

Bli inte rädd om en glad kurd plötsligt springer ikapp dig och börjar snacka när du är ute på en träningsrunda i Nackareservatet. Det är bara Memo Abbeholm, själv tidigare elitlöpare, som letar joggare med potential till sina stafettlag.

  • Publicerad 14:26, 7 sep 2015

– Jag har hittat otroligt mycket folk här i skogen, säger Memo Abbeholm som bor på Byälvs- vägen i Bagarmossen, alldeles intill Nackareservatet och dess oändliga gång- och löpvägar.

När det gäller den egna elit-karriären är Memo lite försiktig, vill ogärna verka skrytsam. Men när han pratar om sin förmåga att urskilja löpare med kapacitet att göra bra ifrån sig i Bellmanstafetten (landets största löpstafett som går i slutet av augusti), då kan han inte låta bli att slå sig för bröstet.

– Har någon bra fart och ett lätt fint löpsteg så ser jag det. Många vet inte sin egen kapacitet, framför allt tjejer. Men jag kan till exempel se om en tjej har möjlighet att springa fem kilometer på under 20 minuter.

Men det gäller för Memo att ta det lite varligt när han tar kontakt med den potentiella stafettlöparen, särskilt om det är en kvinna.

– Ja, jag vill inte skrämma dem. Oftast springer jag upp bredvid och börjar prata och frågar om de vill vara med i en stafett.

Memo brukar erbjuda sin hjälp till de som vill få tips om hur de ska träna, kanske för att kapa ett par tre minuter på fem kilometer.

– Här brukar vi köra intervaller, säger han och pekar bort utmed grusgången alldeles norr om Byälvsvägen. Och här har jag tränat ungdomarna från Bagishuset. Alla som kom minst tio gånger fick ett par skor. Det är ett bra sätt att vinna dem till idrotten, så blir de inte stökiga.

Memo kom till Sverige från Turkiet 1986, 15 år gammal. Familjen hamnade i Bagarmossen, och där bor Memo än i dag. Efter ett år anmälde Memos pappa honom till Mälarhöjdens IK friidrott.

– I Turkiet hade jag sprungit mycket, men inte i klubb utan bara för att fly från polisen, säger han.

Memo blev så småningom en framgångsrik långdistanslöpare med en hel del SM-medaljer i prisskåpet och landslagsuppdrag på meritlistan.

Ända sedan 1995 har Memo anmält flera lag till Bellmanstafetten, med löpare från närområdet.

– I första hand tar jag folk från Byälvsvägen, i andra hand från andra delar av linje 17, och i tredje hand lånar jag in gamla elitlöpare som jag känner.

Bland andra Alfred Shemweta och Janne Holmén har lånats in till linje 17:s stafettlag. Men även utan elitlöpare brukar Memos gäng ta framskjutna placeringar.

– Ja vi har kommit bland de tre bästa i stort sett varje år, säger Memo.

I år var inget undantag. När Bellmanstafetten avgjordes för några veckor sedan kom Memos lag tvåa respektive trea.

– En kille i laget hade jag hittat här i skogen bara ett par veckor tidigare – och han sprang på 16,26!

– Likadant i fjol. Jag såg en tjej bara en vecka före stafetten. Hon sprang så fort. Jag fick jaga henne från Söderbysjön ända till Björkhagen.

Så händer det. Plötsligt sätter Memo full fart och springer ikapp en man som nyss joggat förbi på grusgången.

Det visar sig att mannen, som heter Tomas Granehag, bor på Byälvsvägen och är precis på väg att avsluta sin runda. Jag förklarar att han kan känna sig smickrad då Memo jagar talanger i skogen.

– Ha ha, talanger! Nej, nej, jag är 45 år! säger han.

– Ja, men med lite bra träning kan du springa 5 kilometer på 18–19 minuter. Jag kan hjälpa till, vi kan springa ihop, säger Memo.

Tomas Granehag låter inte helt övertygad, men han har inget emot att byta telefonnummer med Memo och lovar att tänka på saken.

– Det finns bra löpare här längs linje 17. Det är tack vare skogen, många dras till den och börjar springa, säger Memo.

Och där i skogen hittar Memo sina löpare till Bellmanstafetten. Nästa år kanske Tomas Granehag är en av dem.

Fakta

Sprungit i blågult

Namn: Memo Abbeholm.

Ålder 44 år.

Bor: Bagarmossen.

Klubbar i karriären: Mälarhöjdens IK, Flemingsberg SK, Spårvägens FK.

Meriter: Guld på JSM 8 kilometer, mängder av medaljer i lag-SM, flera landslagsuppdrag.

Visa merVisa mindre

Fakta

I Bellmanstafetten sedan 1995

1995 var första året som Memo Abbeholm drog ihop löpare från linje 17 och anmälde till Bellmanstafetten, då under lagnamnet ”Söder om Söder” som Lokaltidningen Mitt i Söderort hetat.

Sedan dess har han varje år anmält två till fyra lag, och i regel tagit en eller flera pallplatser.

I år blev det silver (på onsdagen) och brons (på lördagen) för Memos lag ”Byälvan Spring för 17 Global Memo” i mixedklassen. Memo sprang själv en av de fem 5-kilometerssträckorna i båda lagen.

Visa merVisa mindre