Rafaels ekologiska odling ska bort

I flera år har Rafael Altez varit inblandad i den ekologiska grönsaksodlingen på Hästa gård. Projektet har kantats av konflikter och ekonomiska problem och nu har Kronofogden beslutat om avhysning, men Rafael Altez vägrar ge upp kampen och planerar en hungerstrejk.

Det är en kall och fuktig dag i början på januari när Norra sidan besöker Rafael Alez på odlingslotten på Hästa gård. Förra året började Föreningen för den gulliga folkrörelsen (DGF) att odla marken efter att Studiefrämjandet dragit sig ur projektet. DGF kallar projektet för Akalla eko-odling, men något formellt avtal om att odla jorden finns inte. Rafael Altez är fältansvarig för odlingen, han kallar sig för "gerillodlare" och visar runt bland fält, kaninburar och skjul. Grönsaksodlingen är en permakultur, en typ av ekologiskt jordbruk som hushåller med jordens resurser och som låter växter och djur leva i samspel.

Rafael Altez stannar till vid ett av fälten och drar upp några av sommarens rödbetor som fortfarande ligger kvar i jorden. Verksamheten på gården har varit långt ifrån oomstridd och har kantats av både ekonomiska problem och konflikter.

Kommer att avhysas

På odlingslotten har man haft kaniner, kycklingar och odlat ett 20-tal grönsaker som folk själva kunnat komma dit och plocka för en billig penning.

– Det har varit ungefär halva priset jämfört med vanliga ekologiska butiker. Vissa som har sett ut att vara i behov av det har vi till och med gett grönsaker, säger Rafael Altez.

Anita Karp är stamkund på odlingen och i somras volontärarbetade hon där. Hon intygar att odlingen handlat om mycket mer än bara grönsaker.

– Det är inte bara grödor vi odlar utan också människor. Här fick jag chansen att träffa folk från olika världar på ett naturligt sätt. Vi har diskuterat religion och politik och jag har mött människor som jag inte hade pratat med i andra fall, det har varit berikande, säger hon.

Men snart kan odlingen vara ett minne blott, Kronofogden har beslutat att verksamheten ska avhysas den 21 januari.

– Det är helt orättvist, varför ska de diskriminera oss? Vi vill betala för oss och driva odlingen helt lagligt. De hittar på en massa bortförklaringar bara för att vi har ett nytt alternativ inspirerat av permakultur och DGF:s vision. De vill inte ha oss för att vi har andra sätt att tänka och agera, säger Rafael Altez.

Frågan om föreningens närvaro på Hästa gård är långt ifrån ny men den aktualiserades i och med att Naturskog AB tog över verksamheten i oktober förra året.

– Den gamla arrendatorn Stockholm 4H har försökt att få bort honom i flera omgångar och han

har protesterat och hungerstrejkat, men nu ska det tas tag i att få bort honom., säger Peter Saarikoski, vd på Naturskog.

Öppen för idéer

Naturskogs verksamhet fokuserar på att hyra ut djur som betar på de kulturskyddade markerna, på att odla vall och att sälja ekologiskt kött från betesdjuren. Men Peter Saarikoski är öppen för att gården kan komma att rymma ytterligare verksamheter i framtiden.

– I dagsläget måste vi se till att gården går runt men helt klart är vi öppna för ideér i framtiden. Det finns ett stort intresse för att ha olika aktiviteter på gården, säger han.

Men någon framtid med Föreningen för den gulliga folkrörelsen ser han inte.

– Inte på det sättet som vi sett att det fungerat, det har utökats och utökats och det har byggts hus och grejer på marken. Som det verkar har det skett helt i deras egen regi utan att markägarna eller arrendatorn varit med på tåget, det har skapat irritation hos alla.

Eric Scarfone är talesperson för Hästa gårds vänförening, en förening som kämpar för Hästa gårds överlevnad. Han är mycket positiv till Naturskogs övertagande och menar att föreningen strävat efter att få till en dialog mellan Rafael Altez och de ansvariga för marken.

– Tyvärr har det inte lyckats. Men den nya arrendatorn Naturskog är seriösa och satsar på området och det är viktigt att ha en stabil långsiktig lösning. De är också positiva till att utveckla aktiviteter som grönsaksodling men det måste ske inom ramarna för att det är ett skyddat område, säger han.

 

 

Ebba Rosencrantz

Hästa gård ligger utanför Kista och är ett av världens största stadsnära ekologiska lantbruk. Gården är 260 hektar stor och ligger i Igelbäckens naturreservat

Jordbruket arrenderades och drevs under cirka 15 år av Hästa 4H lantbruk AB men i slutet av april förra året gick företaget i konkurs.

 

 

 

Den 1 oktober förra året tog Naturskog AB över arrendet av gården efter att Hästa 4H-lantbruk AB ha gått i konkurs.

 

Jordbruket ägs av Stockholms stad och Kista-Rinkeby stadsdelförvaltning bedriver dagverksamhet för funktionshindrade på gården.

 

Cirka en hektar av marken har använts för ekologisk grönsaksodling. Först skedde odlingen i Studiefrämjandets regi.

 

Förra våren tog Föreningen för den gulliga folkrörelsen över odlingen efter att Rafael Altez hungerstrejkat för att få fortsätta odla. Föreningen har dock aldrig fått något formellt tillstånd att odla marken och nu väntar avhysning.