Rådjurskid fick avlivas vid Gullarängen

Ett rådjurskid avlivades på söndagen vid Gullarängen i Huddinge. Detta efter att en lös hund setts springa runt i hagen där rådjursfamiljen bodde. – Vi vet inte om rådjuret blivit skadad, eller jagad, av hunden. Men det är kopplingstvång på hundar nu, säger Anna Wright, ordförande i Gullarängens ridsällskap.

  • Publicerad 15:08, 25 jun 2018

Det var på söndagen som Anna Wright såg en kvinna jaga sin lösa hund inne i hästhagen.

Hunden var alltså okopplad, i en hage där en rådjursfamilj bor, trots att det nu råder kopplingstvång för att skydda vilda djurungar som föds.

Efter att Anna Wright såg den lösa hunden i hästhagen hittades ett rådjurskid, två-tre veckor gammalt, vinglandes på vägen innan det blev medvetslöst. Rådjurskidet fick avlivas direkt på plats, när en viltvårdare kom dit.

Bitmärken saknades

– Tyvärr blev det en akut avlivning. Rådjurdskidet var helt medvetslös men jag kan inte svara på varför det blivit skadat. Jag såg inga bitmärken. Det kan ha blivit stressat, påkört eller ätit något konstigt, säger Björn Gustavsson, viltvårdare i Huddinge kommun som avlivade rådjuret.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet i sociala medier där många är upprörda på hundägaren. Reaktionerna har varit så starka att Anna Wright valt att ta bort sitt eget inlägg i frågan.

Hon Anna Wright betonar att hon inte vet om det var den lösa hunden som skrämde, eller skadade, rådjuret. Däremot uppmanar hon hundägare att koppla sina hundar så att de inte kan springa in i hagar och riskera att skada andra djur.

Kopplingstvång gäller

– Hunden hade helt klart smitit. Det är kopplingstvång och den har ingenting att göra i hästhagen. Jag har själv en hund som aldrig har gjort något, men man kan aldrig lite 100 procent på en hund, säger Anna Wright.

Viltvårdaren Björn Gustavsson betonar vikten av kopplingstvånget, även om han alltså inte vet om den lösa hunden var involverad i rådjurets död.

Många säger att ”min hund” inte gör sånt…

Björn Gustavsson

– Det är så mycket nyfödda djur ute nu. Hela Sverige är som en förlossningssal. Många säger att ”min hund” inte gör sånt. Men det vet man inte förrän en räv, hare eller rådjur dyker upp. Då sticker hunden, säger Björn Gustavsson.

Fakta

"Extremt väldresserade hundar" får gå lösa

Hundar får inte springa lösa i naturen, även i större parker, mellan den 1 mars till 20 augusti.

Detta för att skydda djurungar som föds då.

Enligt Naturvårdsverket får bara ”extremt väldresserade hundar” gå lösa under denna tid. Alla andra hundar, får vara högst någon meter från sin ägare. ”Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel”,  skriver myndigheten.

Källa: Naturvårdsverket
Visa merVisa mindre