Rådjuret nära drunkna

Plötsligt hördes ett konstigt ljud och hundskall. När ­familjen Holmerin i Älvsjö sprang ut ­hittade de ett rådjurskid i grannens pool. Deras snabba agerande räddade den utmattade ungen.

  • Publicerad 00:00, 30 jun 2015

Det var familjens hund som först reagerade och började skälla. Det fick dottern i familjen, Agnes Holmerin, att titta ut på tomten.

– Det lät konstigt ute, som om en hes hund försökte skrika. När jag gick ut upptäckte jag att ljuden kom från en rådjursmamma. Då såg jag att hennes unge hade ­ramlat ner i grannens pool. Den var alldeles livrädd och tuggade fradga. Min pappa ­­fiskade upp den och då var den alldeles ­utmattad säger hon.

Familjen ringde till viltvårdare som rekommenderade dem att försöka få upp djurets kroppsvärmen. De värmde handdukar i mikrovågsugnen och lindade runt ­kidet.

– Jag fick sitta med den i famnen i en stol i 40 minuter. Ungen bara skakade i början, sedan märkte jag att ju varmare den blev desto mindre skakade den.

Rådjurets mamma och ytter­ligare en unge stod hela tiden i närheten och tittade på, enligt familjen. När Agnes Holmerin släppte kidet återförenades det med sin familj.

– Det kändes fint att vi lyckades rädda den.

Poolen, som rådjursungen ramlade ner i, var en grannes som ­troligen är bortrest. Men familjen Holmerin tänker täcka över den med plankor så att inte något liknande inträffar.

– Olika djur som igelkottar och katter kan ju hamna i poolerna, säger Kjell Holmerin.

Tommy Tuvunger, viltvårdare i Stockholms stad, säger att händelsen är ovanlig.

– Jag får höra om rådjur som ramlat ner i pooler kanske vart femte år.

Smådjur tror han att folk är snabbare med att fånga upp, ­eftersom de är lättare att få upp ur vattnet.

– Pooler brukar vara igång och vara varma på sommaren, så många djur klarar sig. Men det kan vara bra att täcka över den, säger Tommy Tuvunger.