Att lägga mossa i adventsljusstaken kan vara vackert. Men när ljusen brunnit ner kan den fatta eld. Foto: Mostphotos

Rådiga grannar släckte lägenhetsbrand i Rickeby

Vad som hade kunnat bli en riktig lägenhetsbrand hejdades av några grannar i går kväll. – De ska ha all kredd för vad de gjorde, säger händelsebefälet Thomas Karlsson på Vallentuna brandstation.

  • Publicerad 12:08, 2 dec 2019

Det var vid halv åtta-tiden på första adventskvällen som några grannar befann sig på gården. Därifrån kunde de se hur det brann på soffbordet inne i en lägenhet på nedre botten.

– De tog kontakt med en annan granne som tog sig in via balkongen och släckte med släckare, säger Thomas Karlsson på Vallentuna brandstation.

Snabbt agerande

Han var händelsebefäl en brandbil skickades ut till branden efter att larmet inkommit. De kunde konstatera att det var en adventsljusstake som var upphov till branden. När stearinljusen brunnit ner tog mossan i ljusstaken eld och sedan började det brinna även i andra saker som låg på soffbordet.

Tack vare grannarnas snabba ingripande hann branden inte sprida sig till resten av lägenheten.

Brandvarnare

– Det var väldigt rådigt av dem och de ska ha all kredd för vad de gjorde.

Lägenhetsinnehavaren skadades inte. Hon hann reagera eftersom brandlarmet gick igång.

I december tänder vi fler levande ljus än vanligt, något som tyvärr kan ge upphov till bränder. Thomas Karlssons råd är därför att alltid släcka ljusen när man lämnar ett rum.

Lättantändlig mossa

– I det här fallet hade bostadsrättsföreningen sett till att det fanns brandvarnare. Det är bra. Kolla gärna att batterierna är fräscha.

Att lägga mossa eller vadd i adventsstaken kan vara dekorativt. Men det är också mycket lättantändligt och något som räddningstjänsten brukar avråda från.

– Jag vet inte om folk blivit bättre eller sämre på att lyda de råden, säger han. Jag vet bara hur jag gör. Jag har ingen mossa och ingen vadd i mina ljusstakar.