Polisens bombtekniker var på plats i Alby, Foto: Mostphotos

Radhuslänga i Alby evakuerades efter bomblarm

En sprängladdning hittades intill en parkeringsplats i Alby natten till i lördags. En radhuslänga evakuerades. Polisen utreder samband med en detonation som inträffade i Haninge strax tidigare.

  • Publicerad 13:08, 25 maj 2020

Polisen larmades om att en sprängladdning hittades vid en parkeringsplats i Alby vid 01-tiden, natten till i lördags.

Området spärrades av och ett intilliggande bostadsområde utrymdes. Drygt 150 personer evakuerades, främst från en radhuslänga.

Sprängladdningen togs i beslag och transporterades från platsen. Händelsen utreds som förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

De personer som evakuerades fick återvända till sina bostäder tidigt på morgonen. Under lördagen genomfördes dörrknackning på Nämndemannavägen.

Polisen vill komma i kontakt med personer som gjort observationer om personer eller fordon från sen kväll den 22 maj tills polisen kom till platsen tidigt den 23 maj.

Koppling till sprängning i Haninge

Ungefär 40 minuter tidigare inträffade en kraftig explosion vid en bilfirma i Vendelsömalm. Entrén och ett antal av firmans bilar fick stora skador.

–  Det finns en viss koppling mellan fallen vi måste utreda. Vi är fortsatt intresserade av iakttagelser från personer som sett eller hört något i samband med händelserna, säger Mats Eriksson på Stockholmspolisen.

Var den misstänkta sprängladdningen på parkeringsplatsen i Alby riktad mot en bilägare som driver bilfirman i Haninge?

– Det är det vi tittar på. Händelserna stämmer hyfsat överens i tid och överensstämmer nästan i plats också. Det finns saker i båda utredningarna som gör att vi inte kan undvika att titta på dem tillsammans.

Var det en riktigt sprängladdning i Alby?

– Vi har inte fått svar på det än.