När man vandrar runt på Tvärflöjtstigen bland husen får man känslan av att vara i en lugn oas kantad av gräsmattor, uteplatser och såna där klassiska symmetriska garagebyggnader. På gatan möter vi Ann Maurin, hon har bott i området sedan 1997. Från Granhammarsvägen hörs det hela tiden ett dovt buller som tränger igenom den annars stilla radhusidyllen. Och det är det där ljudet vi ska tala om.

– Husen här är byggda i början av 80-talet, då var det en vacker skog där uppe, säger Ann Maurin och pekar mot logistikcentret som skymtar på andra sidan vägen.

Hon beskriver ett flerårigt engagemang i samfällighetens styrelse och många försök att uppvakta kommunen i bullerfrågan. Men det är det där med dialogen som Ann Maurin, och även grannen Jonathan Fredberg som anslutit, menar inte riktigt fungerar.

Sedan logistikområdet stod klart så har trafiken ökat längs med Granhammarsvägen. Både Ann och Jonathan känner till politikernas tankar på en anslutningsväg mellan Kockbacka trafikplats och Brunna logistikområde men frågar sig när eller ens om denna kommer bli aktuell.

Använder hörselkåpor

Ett återkommande tema är Icas kommande jättelager på 70 000 kvadratmeter, och oron inför hur det kommer att påverka andelen tung trafik förbi bostadsområdet.

– De som bor närmast vägen sitter med hörselkåpor på sig numera har jag hört, säger Ann Maurin.

Trafikutredningen som finns kring Icas planer kom ju fram till att den ökade trafiken kunde sväljas av Granhammarsvägen?

– Bara för att vägen kan svälja den ökande trafiken så betyder det inte att vi som bor här kan göra det, säger Jonathan Fredberg.

Ljusning i sikte

På frågan vad man önskar sig av kommunen utöver dialog så svarar grannarna: en bullervall och ett bullplank mot Granhammarsvägen.

– Och framförallt måste kommunen säkerställa att all tung trafik ska gå direkt från motorvägen in i logistikcentret, eller via Kockbackarondellen. Det här ska ske innan man börjar någon annan planering av nya lager, säger Ann Maurin.

https://www.mitti.se/nyheter/upplands-bro-kommun-en-hojning-av-bullervallen-ar-pa-gang/repueq!fhsUDt3@460UFm3sVTgm6w/

Hon berättar att det finns en liten ljusning i sikte. Efter att ha bokat in sig för ”30 minuter med Kjos”, började nämligen saker och ting röra på sig. Då Ann hade lagt på luren med kommunstyrelsens ordförande ringde det i telefonen.

– Det var en tjänsteman som sa att man skulle börja titta på det här med bullervallen, säger Ann Maurin.