Oro i radhusområdet. Rosemarie Fredberg (till vänster) har bott i området, närmast Granhammarsvägen, i 30 år. Nu mera bär hon hörselskydd dagligen. Jonathan Fredberg och Ann Maurin bor på Tvärflöjtstigen. Alla tre efterfrågar bullerdämpande åtgärder från kommunen. Foto: Stefan Källstigen

Radhusidyllen blev en lastbilsidyll

De boende i radhusområdet i södra Brunna känner både oro, maktlöshet och uppgivenhet i takt med att den tunga trafiken ökar ute på Granhammarsvägen. Nu efterlyser grannarna bullervall och bullerplank från kommunen.

  • Publicerad 10:14, 17 maj 2021

När man vandrar runt på Tvärflöjtstigen bland husen får man känslan av att vara i en lugn oas kantad av gräsmattor, uteplatser och såna där klassiska symmetriska garagebyggnader. På gatan möter vi Ann Maurin, hon har bott i området sedan 1997. Från Granhammarsvägen hörs det hela tiden ett dovt buller som tränger igenom den annars stilla radhusidyllen. Och det är det där ljudet vi ska tala om.

– Husen här är byggda i början av 80-talet, då var det en vacker skog där uppe, säger Ann Maurin och pekar mot logistikcentret som skymtar på andra sidan vägen.

Hon beskriver ett flerårigt engagemang i samfällighetens styrelse och många försök att uppvakta kommunen i bullerfrågan. Men det är det där med dialogen som Ann Maurin, och även grannen Jonathan Fredberg som anslutit, menar inte riktigt fungerar.

Sedan logistikområdet stod klart så har trafiken ökat längs med Granhammarsvägen. Både Ann och Jonathan känner till politikernas tankar på en anslutningsväg mellan Kockbacka trafikplats och Brunna logistikområde men frågar sig när eller ens om denna kommer bli aktuell.

Lastbilarna duggar tätt under Mitt i:s besök vid Granhammarsvägen. Foto: Stefan Källstigen

Använder hörselkåpor

Ett återkommande tema är Icas kommande jättelager på 70 000 kvadratmeter, och oron inför hur det kommer att påverka andelen tung trafik förbi bostadsområdet.

– De som bor närmast vägen sitter med hörselkåpor på sig numera har jag hört, säger Ann Maurin.

Trafikutredningen som finns kring Icas planer kom ju fram till att den ökade trafiken kunde sväljas av Granhammarsvägen?

– Bara för att vägen kan svälja den ökande trafiken så betyder det inte att vi som bor här kan göra det, säger Jonathan Fredberg.

Allra mest tung trafik är det under rusningstid. Men grannarna som bor intill Granhammarsvägen störs under hela dagen av det ökade bullret. Foto: Stefan Källstigen

Ljusning i sikte

På frågan vad man önskar sig av kommunen utöver dialog så svarar grannarna: en bullervall och ett bullplank mot Granhammarsvägen.

– Och framförallt måste kommunen säkerställa att all tung trafik ska gå direkt från motorvägen in i logistikcentret, eller via Kockbackarondellen. Det här ska ske innan man börjar någon annan planering av nya lager, säger Ann Maurin.

Upplands-Bro kommun: En höjning av bullervallen är på gång

Hon berättar att det finns en liten ljusning i sikte. Efter att ha bokat in sig för ”30 minuter med Kjos”, började nämligen saker och ting röra på sig. Då Ann hade lagt på luren med kommunstyrelsens ordförande ringde det i telefonen.

– Det var en tjänsteman som sa att man skulle börja titta på det här med bullervallen, säger Ann Maurin.

Upplands-Bro borde kolla på Rosersberg

Jonathan Fredberg har ett förslag på lösning som visserligen nu är försent rörande just logistikområdet som Tvärflöjtstigen är granne med.

– Det man gjorde i Rosersberg när man öppnade en logistikpark där det var att man krävde av alla företagen som etablerade sig där att de själva fick bekosta en egen avfart, vilket företagen också gjorde. Men här i Upplands-Bro har man inte ens tänkt på den möjligheten uppenbarligen.

Visa merVisa mindre

Kommunens trafikutredning:

Trafikutredning som kommunen låtit göra till följd av planerna gällande Ica:s lager i Brunna visar att under måndagar så kommer 2 100 bilar att köra till och från höglagret. Övriga vardagar rör det sig om 1900 fordon per dygn. På helgen uppskattas det bli 800 bilar. Merparten av dessa siffror motsvarar tung trafik. Samtidigt drar man slutsatsen att Granhammarsvägen ska klara av att svälja denna trafikökningen. Samrådet för dagligvarujättens planer avslutades den 17 mars.

Visa merVisa mindre

Fröjd medgrundare till regionalt parti

Regionen har fått ett nytt parti. En av medgrundarna är Bålstapartiets gruppledare Owe Fröjd. – Det här är en fördel för Bålstapartiet, säger han.fredag 22/10 11:10