Cecilia Collman är en av dem som köpte ett av ”växthushusen” innan de var byggda, och har bott här i snart ett års tid. Foto: Hege Hellström

Radhusen med egna växthus på taket – "Man bara 'wow'"

Har du också sett växthusen på taken i Ullna strand i Täby? Tanken var att bygga miljövänliga hus med odling- och planteringsmöjligheter. Vi knackade på hos en boende och fick uppleva framtidens hus.

  • Publicerad 11:55, 4 maj 2017

Radhusen med växthus på taken vid Ullna blev snabbt populära och såldes innan husen stod färdiga. Utformningen påminner om engelska radhus. Radhuslängan står längs en böjd gata och på baksidan finns en privat trädgård, men de som har växthus har redan god plats för odling och plantering.

– Tanken med växthusen är att man ska kunna vara självförsörjande på grönsaker. Det är miljövänligt och trendigt, säger arkitekten Thomas Sandell.

Husen har lockat till sig barnfamiljer och äldre människor som bott i villa tidigare, men som vill ha ett mindre hus och inte så stor trädgård. De som bor där stämmer överens med arkitekten Thomas Sandells vision.

Husen är miljövänliga och hållbara på så sätt att man använder den luft som finns inne i husen för att skapa energi. Tack vare det blir uppvärmningskostnaden lägre.

Plantering. I växthuset finns goda odling- och planteringsmöjligheter Foto: Hege Hellström

– Det är ganska lätt att producera energi. Solceller på taken är ett bra exempel, säger Thomas Sandell.

– I framtiden kommer vi se fler gröna lösningar framförallt på taken tror jag.

Flyttade hit från villa

Cecilia Collman är en av dem som köpte ett av ”växthushusen” innan de var byggda, och har bott här i snart ett års tid.

– Vi bodde i villa i Gribbylund när vi såg det här. Vi tyckte att de var så himla tuffa, säger hon medan hon leder oss upp för de två trapporna till tredje våningen.

I det inre rummet, även det helt i glas har Cecilia och hennes man inrett ett kontor. Ser man ut över terrassen får man en glimt av Ullnasjön mellan husen mittemot. Till höger syns Ullnabackens topp.

– Jag sa precis som er när jag kom upp här, man bara ”wow”. Det här är perfekta platsen att sitta och titta ut på. Att sitta här uppe är rena ljusterapin, vi älskar att vara här, säger Cecilia.

Stora odlingsmöjligheter

På taket till det inre rummet har paret placerat saccosäckar. Här kan de ligga och titta rätt upp i himlen, antingen när det snöar eller när det är stjärnklart.

Växthus. En mysig frukostplats Foto: Hege Hellström

Det andra rummet är mer likt ett växthus, men med element som kan hålla värmen uppe vintertid. Här tillbringar Cecilia och hennes man merparten av sin tid.

– Vi är här uppe jättemycket, äter frukost och middag. Vi ville inte ha någon stor trädgård – vi har en i Dalarna och kände att vi inte gjorde någonting annat än klippte gräs, säger Cecilia.

Hon tittar ner på den lilla gräsplätten framför huset, där gräset trimmas av en robotgräsklippare. Här uppe i växthuset kan de ändå odla en del.

Njuter av utsikten, den här jacuzzin ligger intill växthuset. Foto: Hege Hellström

– När vi är ute och reser tar vi alltid med oss pelargonskott. De trivs hur bra som helst här, det är värsta pelargonmuseet, säger Cecilia.

– Här inne tar sig allt, men det är inte så att vi odlar potatis. Jag tror att det finns de som odlar betydligt mer. Vi har pratat om det, vi som bor här, att det vore kul att gå på husesyn och se hur folk har gjort.

I prospektet såldes huset in som energisnålt.

– Det var nog inte tänkt som nollvisionshus, men vi tycker att vi bor billigare. Det styrs elektroniskt, så när det blir för varmt öppnar sig fönstren och när solen skiner stängs jalusierna, säger Cecilia.

Framsida. Utformningen påminner om engelska radhus Foto: Hege Hellström