En fullt utvecklad brand härjade i en radhusbyggnad på Murarstigen i Salem. Foto: Pekka Pääkkö

Radhusbranden i Salem släckt

En fullt utvecklad brand härjade i en radhusbyggnad på Murarstigen i Salem. Larmet kom strax efter lunch på torsdagen och timmen efter arbetade 45 brandmän med släckningsarbetet. – Branden är släckt och om tio minuter kommer några av de boende att flytta tillbaks till radhusen, Anders Hägglund, operativ chef på Södertörns Brandförsvar.

  • Publicerad 13:37, 17 maj 2018

Larmet om brand inkom 12.27 till räddningstjänsten. Det hade börjat brinna i en radhusslinga på Murarstigen i Salem. Kort därefter var räddningstjänsten på plats.

Vid 15-tiden på eftermiddagen hade branden lugnat ner sig. Men rök syntes fortfarande över platsen.

– Vi vill inte säga att branden är under kontroll för än alla rökplatser kontrollerats, men det brinner betydligt mindre nu, säger Markus Erlandsson, räddningstjänstens pressbefäl till Mitt i:s reporter på plats.

Han berättar att räddningstjänsten börjat gå ner i personalstyrka, men kommer att vara kvar i minst två timmar till.

Markus Erlandsson pressbefäl på räddningstjänsten. Foto: Andreas Ekström.

Inga personskador rapporterade

Alla som befann sig i radhuslängan – oklart än hur många – tog sig ut på egen hand. Några av dem var chockade efteråt och en kvinna ska ha undersökts av sjukvårdare på plats, men ingen har behövt föras till sjukhus.

Enligt pressbefälet Markus Erlandsson ska branden börjat på en altan alternativt på en vind, men hur lågorna sedan spridit sig är inte klarlagt.

Kommunstyrelsens ordförande bor bredvid

En av personerna som tidigt märkte av branden var Lennart Kalderén, kommunstyrelsens ordförande i Salem som bor i närheten av Murarstigen.

Han hörde sirenerna från de första brandbilarna och tittade ut.

– På så sätt blev ju kommunen snabbt informerad om det inträffade, säger han.

Han berättar även att kommunen upprättat en krisgrupp på fem personer som nu har kontinuerlig kontakt med räddningstjänsten, och att de boende som drabbats kommer erbjudas hjälp och stöd av kommunen.

 

Förgrund: Lennart Kalderén, kommunstyrelsens ordförande i Salem, som bor i närheten av branden. Bakgrund: Björn Holmquist vars fru gjort mackor åt de drabbade. Foto: Pekka Pääkkö.

Frun gjorde mackor till drabbade

En annan granne till brandadressen är Björn Holmquist. Han berättar att de som evakuerats från radhusslingan just nu befinner sig på bostadsrättsföreningens kontor.

– Min fru har gått dit med mackor till dem, säger han.

Bär det gäller framkomligheten i trafiken går det bra för trafikanter att ta sig fram på Skyttorpsvägen i Salem. Men på Murarstigen är det fullt med brandbilar, polisbilar och ambulanser, och här kan trafikanter inte köra in.

Räddningspådraget var stort timmarna efter branden. Foto: Pekka Pääkkö

Branden är nu släckt

Strax efter klockan 16 var branden helt släckt och brandkåren hade börjat packa ihop och åka ifrån platsen.

– Om tio minuter ungefär kan de flesta boende flytta tillbaks igen. Det var två stycken lägenheter som blev skadade, en vatten- och rökskadad, den andra brandskadad, säger Anders Hägglund.

Artikeln uppdateras.