Räddningstjänsten nedringd med grillfrågor

Räddningstjänsterna i Stockholm har fullt upp med nya markbränder varje dag. Samtidigt har de tvingats lägga flera timmar på inringares – ibland dumma – frågor om när det är okej att grilla. – Vi har inte den tiden just nu, säger brandchefen Lars-Göran Uddholm.

  • Publicerad 12:34, 25 jul 2018

Värmen och torkan fortsätter och det är beräknat att räddningstjänsterna i Stockholm bekämpar mellan 20 och 30 bränder i skog och mark varje dag.

Situationen innebär ett högt tryck på bemanningen och många kallas in på övertid. Dessutom är flera brandmän på plats och hjälper till med de stora skogsbränderna i bland annat Dalarna och Hälsingland.

Samtidigt tvingas de dagligen lägga flera timmar på att besvara frågor från inringande stockholmare som undrar under vilka omständigheter det skulle vara okej att grilla.

– Den tiden skulle vi egentligen behöva lägga på att samordna släckningsarbetet med alla markbränder, säger Lars-Göran Uddholm, brandchef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Totalförbudet ska lätta på trycket

Han berättar att frågorna har varit av typen: ”Men är det okej att grilla om grillen står på en båt i vattnet?” eller ”Kan jag använda min gasolgrill?”.

Det nya utökade eldningsförbudet som väntas träda i kraft i hela Stockholms län under onsdagen ger förhoppningar om att frågorna ska bli färre.

– Jag hoppas att det blir tydligare nu. Kanske kan det även ytterligare understryka vikten av att inte ta risken, säger Lars-Göran Uddholm.

Och för den som fortfarande undrar: I beslutet står det nu klart och tydligt att alla typer av grill omfattas av förbudet, på alla platser utomhus.

Om någon bryter mot totalförbudet gör denne sig skyldig till brott mot lagen om skydd mot olyckor. Något som kan leda till dagsböter.