Att fylla på poolen i din bakgård är inget räddningstjänsten har tid med. Foto: Mostphotos

Räddningstjänsten fyller inte på din pool

En räddningstjänst i västra Sverige blev nedringda av folk som ville få sin pool påfylld med vatten. Även Storstockholms brandförsvar får frågan emellanåt, men någon utryckande poolservice är det inte tal om.

  • Publicerad 14:44, 28 maj 2018

Räddningstjänsten i Södra Älvsborg i Västra götaland fick – på kort tid – många förfrågningar från människor som behövde hjälp att vattenfylla poolen lagom till sommaren.

Samtalen ledde till att räddningstjänsten var tvungen att förtydliga på sin webbplats att poolpåfyllning inte ingår i räddningsuppdraget och att det troligen skulle ta tid från mer akuta händelser.

Får frågan någon gång per år

Även Storstockholms brandförsvar har fått frågan om vattenpåfyllning av pooler, men långt i från så många att det krävs ett förtydligande.

– Vi får några frågor per år från privatpersoner, men även några enstaka från eventföretag som typ ska ha något evenemang på Gärdet och frågar om vi kan komma och fylla på en fisktank, säger Veronica Sandström, kommunikationschef på Storstockholms brandförsvar.

Men liksom i Södra Älvsborg finns ingen möjlighet att tillgodose behoven.

– Nej, poolfyllning får man fråga fastighetsägaren om, och vid evenemang i Stockholms stad kan man vända sig till Stockholm vatten och avfall med frågan.

Extremtorka i hela länet

Av naturliga själ har räddningstjänsten inte möjlighet att – vid sidan av räddningsuppdraget – utföra liknande tjänster. Kanske speciellt nu när torkan orsakar stor brandrisk i hela regionen. Något som gjort att eldningsförbud utfärdats.

Men att frågorna om poolservice kommer upp är kanske inte så konstigt som många kan tro. I en del internetforum sprids information om att tjänsten finns på vissa platser i landet.

Det finns även några år gamla artiklar på P4 Gävleborg samt P4 Jönköping som hänvisar till att räddningstjänsten åkt runt och fyllt på pooler åt privatpersoner.