Räddningstjänst inspekterar radhus efter bränder

Efter flera bränder i radhus, däribland på Mossvägen i Huddinge, ska brandkåren på Södertörn inspektera radhus i södra Stockholms län.

  • Publicerad 09:25, 26 sep 2018

Efter flera bränder i radhus väljer Södertörns brandförsvarsförbund inspektera radhus i Södertörns kommuner, rapporterar SVT.

Det senaste året har det bland annat brunnit radhus på bland annat Mossvägen i Huddinge, Botkyrka, Salem och Södertälje.

Risken i flera radhus är att branden sprider sig från bostad till bostad via vinden i husen.

– Vi behöver kännedom om radhusen för att kunna vidta tekniska åtgärder vid en brand. Men i första hand är det husägaren eller föreningen som har bör titta på om de behöver göra några åtgärder. Men vår inventering kan ligga till grund för om vi har synpunkter på om ägaren behöver säkerställa brandskyddet, säger Lars Åke Stevelind, operativ chef på Södertörns brandförsvar till Mitt i.

Polisen utreder branden

Inspektionerna planeras att påbörjas nästa år, 2019.

När det gäller radhusbranden på Mossvägen i Huddinge i våras är polisutredningen inne i slutfasen.

En man misstänktes i ett tidigt skede för att ha startat branden av oaktsamhet och nu håller polisen på att avsluta utredningen innan en åklagare kan ta över ärende

I Södertörns brandförsvarsförbunds område ingår kommunerna Botkyrka, Ekerö, Haninge, Huddinge, Nacka, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Södertälje och Tyresö kommun.