Räddades av luftens hjältar

Maria och Caspian Mellberg har bestämt sig. Enade med resten av Värmdöborna och deras politiker vill de att ambulanshelikoptern ska stanna i Mölnvik. Men länsstyrelsen har sista ordet.

  • Publicerad 08:54, 30 aug 2016

På mindre än några minuter svullnade femårige Caspian Mellbergs läpp upp av allergichocken ute vid sommarstugan i närheten av Runmarö.

– Han hade varit lite krasslig på dagen så jag la honom i skuggan. Rätt var det var så kom han fram och pekade på sin läpp som verkligen var jättestor. Han måste ha blivit biten av något, säger Maria Mellberg.

Caspian Mellberg visar med händerna hur hans mun såg ut.

– Det var som en ballong på läppen, säger han.

Maria Mellberg ringde vårdguiden som direkt hänvisade till 112. Om Caspian hade otur skulle allergireaktionen kunna påverka andningen.

– Man vet ju inte hur det ser ut inuti halsen om det ser ut sådär på läppen, säger hon.

Men familjen hann knappt fundera på vad som skulle kunna hända. Samtidigt som Maria Mellbergs man pratade med larmtjänsten i telefonen kunde de nämligen höra ambulanshelikoptern komma surrandes i luften.

– Att bli hämtad på en liten knagglig klippa långt ute i skärgården bara efter några minuter och knappt tio minuter efter det befinna sig på Sachsska barnsjukhuset, det är stort, säger hon.

Efter händelsen skrev Maria Mellberg ett inlägg på Facebook där hon hyllade helikoptern och dess personal. Det gillades av nära 1000 personer och tråden kommenterades långt efter att den publicerats.

– Vi blev alldeles chockade över att inlägget fick sådan spridning, säger hon.

Ambulanshelikopterns placering i Mölnvik har varit omstridd i nära 20 år. Grannar och affärsidkare har klagat på höga ljudnivåer och diskussioner har förts om att låta helikoptern lämna Värmdö eller att placera den vid Ingarökrysset.

I början av sommaren bestämde sig dock Alliansen i Värmdö att de vill att helikoptrarna ska utgå från Mölnvik. Det anses vara den plats som bäst uppfyller de krav som kan ställas på lokaliseringen såsom exempelvis närhet till city, insatstid, anslutning till vägnätet, tillräcklig markyta och närhet till skärgården.

Gällande ljudnivåerna menar politikerna att de endast överskrids vid bostäderna som ligger närmast och att samhällsnyttan med lokaliseringen ska prioriteras.

Men än är inte sista ordet sagt. Det slutgiltiga beslutet fattas av länsstyrelsen, dit Stockholms läns landsting de kommande veckorna ska skicka in en ansökan om tillstånd för ambulanshelikopterflygplatsen. Där finns även Värmdö kommuns yttrande med.

Maria Mellberg hoppas att helikoptern får stanna.

– De som inte vill ha den har inte varit med om något. Mölnvik är en utmärkt plats. Vi härute i Värmdö kan inte sitta och vänta på en ambulans, säger hon.

Caspian Mellberg fick stanna på sjukhuset i fem timmar efter händelsen för att läkarna skulle vara säkra på att hans svullnad gått ner. Nu finns alltid kortisonet nära till hands.

– Nu har jag medicin som hjälper så att jag inte behöver åka helikopter igen, säger han.

För Maria Mellberg har den otäcka händelsen fått henne att tänka till över vad som kunde ha hänt.

– Först håller man på och fixar inför en sommarfest och helt plötsligt flyger man helikopter. Jag har lite svårt att sätta ord på det. Vad man får vara med om alltså. Men efter det här känner jag mig så lugn och trygg över att helikoptern och dess duktiga piloter finns. Jag är så glad och oerhört tacksam för det, säger hon.