För 15 år sen räddade Siv två pojkar ur Norrviken. Nu undrar hon vad de gör idag. Foto: Jonas Palm

Räddade pojkarna vid Bollstanäs – vad hände?

Vid midsommar för 15 år sen var Siv Einarsson och rodde i Norrviken. Då hittade hon två pojkar i vattnet utanför Bollstanäs. Hon hjälpte dem iland men vad som hände sen fick hon aldrig veta.

  • Publicerad 19:44, 17 jun 2018

Det har gått ungefär 15 år sen Siv Einarsson hittade två pojkar i Norrviken. Då var hon ungefär 60 år.

Siv bestämde sig för att ta en tur med roddbåten en kväll under midsommarveckan i fiskeföreningens båt. Hon rodde norrut från kanotklubben.

När hon var vid gamla ingenjörscentret i Bollstanäs kom en ensam pojke drivande i en gummibåt. Han hade åkt hela vägen från Solängen borta vid Vaxmora.

– Han sa att hans kompis hade trillat i vattnet, säger Siv.

Där och då fick hon göra ett val. Hjälpa pojken i båten att komma i land eller leta efter pojken i vattnet. Eftersom hon såg människor iland tänkte hon att pojken i båten kunde få hjälp så hon bestämde sig för att leta efter hans kompis.

– Jag rodde ut en bit för att se bättre eftersom det var stora vågor på sjön, säger Siv.

När hon tittade sig omkring så hon ett huvud en lång bit ut i vattnet, stort som ett knappnålshuvud.

– Jag försökte ta mig närmre honom men det var inte så lätt för jag hade vinden mot mig. Han hade en åra från båten som han höll sig uppe med.

Det var utanför Bollstanäs i Norrviken som hon hittade pojkarna. Foto: Jonas Palm

Hon tog sig så nära det gick i vinden, utan att riskera att köra på honom. När hon väl nådde honom drog hon upp honom i sin roddbåt.

– Det var inte helt lätt, han var i nioårsåldern och försökte hjälpa till.

Sen rodde Siv pojken i land till stranden i Sjöängen.

Väl iland frågade hon hur pojken mådde och han var ordentligt nedkyld. Han sa att han hade kläderna iland och Siv fick numret till  för att ringa och kolla att allt hade gått bra.

– Jag memorerade det i huvudet och ringde så fort jag kom hem. Men jag fick inget svar, inte heller dan därpå när jag ringde igen.

Hur pojken i gummibåten tog sig iland vet hon inte. Hon ringde räddningstjänsten och brandkåren kort därefter för att försäkra sig om att det inte varit några drunkningsolyckor i Norrviken. Det hade det inte varit.

Trots åren som har gått tänker Siv ofta på pojkarna när hon ser sjön i Norrviken. Hon undrar hur det gick för dem och vad de gör idag.

– De borde vara i 25-årsåldern idag. De kanske var för små för att minnas men deras föräldrar borde ju också komma ihåg händelsen.

Vet du något om händelsen eller känner till barnen som Siv räddade? Kontakta reportern på josefin.wennang@mitti.se eller 073-515 93 63.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Brunt vatten i södra Sollentuna – felsökning pågår

Nyheter "Inte farligt utan endast missfärgat." Södra delen av Sollentuna har just nu problem med brunt vatten. Felsökning pågår, meddelar Sollentuna Miljö & Energi AB, SEOM.onsdag 21/10 12:44