Räddade katt ut talltopp

Att hjälpa nödställda hästar och kor måste räddningstjänsten göra enligt lag. Men att rädda katter och hundar handlar mer om goodwill.

  • Publicerad 11:36, 16 feb 2017

I räddningstjänstlagen står att liv, egendom och miljö ska räddas om olyckan är framme.

– En häst eller ko har ett penningvärde som gör att det blir räddningstjänst, säger Peter Mihnóss, brandmästare på Vallentuna brandstation. Men det händer att han och de andra brandmännen rycker ut för att rädda nödställda katter och hundar.
– Här kommer det emotionella in, många av oss här på stationen har egna djur. Vi ska väl inte åka ut om man går till lagen men har vi inga större saker för oss på stationen så åker vi ut på ren goodwill. Man gör någon glad.
Men bilden att brandkåren åker runt plockar ner katter som inte kommer ner ur träd stämmer inte.
– Oftast kommer de ner själva. Men jag har faktiskt plockat ner en katt ur en talltopp som hade fastnat. Den hade dött om den fått sitta kvar, säger Peter Mihnóss.

Människoliv går alltid först.

Men riskerar inte såna saker att krocka med andra larm?

– Nej, människoliv går alltid först men risken att de skulle krocka är väldigt liten. Vi får cirka 400 larm per år och det blir sällan krockar.

Hur är det att rädda ett djur?
– Även om en häst eller ko är en egendom blir det personligt och mycket känslomässigt för dem med djur.

Fakta

Här är djuren som brandmännen räddat

Ett axplock av räddningstjänstens insatser för att rädda djur i Vallentuna

Mars 2015 Söderby gård – Dragkroken lossnade
Dragkroken lossnar från en bil som drar en hästtransport. Som tur är sker detta i välgigt låg fart. Men transportvagnen, där en häst färdas, välter och glider ner i diket. När räddningstjänsten kommer ligger hästen på sidan i släpet och kan inte ta sig upp med egen kraft. Räddningstjänsten virar en brandslang om hästens ben och drar ut den ur släpet. Väl ute kan hästen resa sig själv efter några uppmuntrande knuffar från ägaren och andra människor omkring. Veterinär tillkallades för att kolla om hästen var okej.

Maj 2014 Angarn – Kalv på gungfly
En kalv är ute på grönbete på Angarnsjöängens naturreservat. Kalven förirrar sig ut i ett område med gungfly och fastnar. Räddningstjänsten tillkallas och räddar kalven genom att brandmännen vadar ut i det sanka området och hjälpet kalven upp på fast mark igen.

Oktober 2016 Olhamra – Hund skuttar ner i container
En nyfiken schäfer har otur när hon är på upptäcksfärd. En container på gården som vanligtvis är full med hö och gödsel är tom när hunden skuttar i. Den tomma containern är alldeles för djup att hoppa upp ur igen. En ensam tonårstjej som känner hunden väl försöker lyfta upp den men tvingas inse att den är för tung. Räddningstjänsten tillkallas och två brandmän kan hoppa ner i containern och lyfta upp den oroliga men oskadda hunden.

December 2015 Markim – Häst i gödseldamm
En unghäst har slitit sig går ner sig i en gödseldamm och kommer inte upp. Räddningstjänsten gräver bort gödsel med spade och lindar en brandslang runt hästen och drar. Enligt rapporten är hästen samarbetsvillig och hjälper till så gott den kan för att ta sig loss ut sörjan.

Augusti 2016 Klövervägen – Häst fastnar i dike i skogen
En häst ute på ridtur fastnar med benen i ett dike och kommer inte loss. Diket ligger långt från farbar väg. Räddningstjänsten har ingen lämplig utrustning för detta och larmar djurlivräddningsenheten i Märsta. Hästen tar sig dock loss själv med lite manuell draghjälp. känns ”mycket värdelöst” att bara kunna står och titta på, skriver insatsledaren i sin rapport.

Juni 2015 Husby – Katt i cistern
En katt trillar ner i en gödselcistern. Räddningstjänsten kommer och bygger en ramp åt katten med hjälp av lite gammalt virke som hittas i närheten.

Källa: Storstockholms brandförsvar
Visa merVisa mindre