Rösjöbadet är en av flera badplatser i Sollentuna med hög vattenkvalitet. Foto: Stefan Källstigen

Rädd för alger? Bada i Sollentuna!

På många håll i Stockholm har badvattnen drabbats av en rekordlång algblomning i år. Men i Sollentuna har badplatserna fortfarande hög vattenkvalitet.

  • Publicerad 11:18, 10 aug 2018

Den ovanligt varma sommaren har resulterat i en rekordlång algblomning i Skärgården. Men medan algerna sprids både i Mälaren och Östersjön verkar Sollentunas sjöar ha klarat sig.

– Det ser bra ut i år. Både i Sollentuna och på de badplatser som finns runt kommunen har man klarat sig från algblomningen hittills i år, säger Malin Forsell, Sollentuna kommun.

Klåda och magsjuka efter bad i skärgården

Vad det beror på är svårt att säga men algblomningen påverkas av vattenflöden.

– Men jag skulle inte säga att faran är över. Det är fortfarande varmt i vattnet så algblomning kan komma igång även i Sollentuna.

För den som vill ha uppdaterad information hänvisar Malin till Badkartan på Havs och vattenmyndigheten.

Ravalen har återhämtat sig

Även Ravalen har haft goda mätvärden i sommar. Förra året fick kommunen avråda från bad efter att fåglar häckat och bajsat i sjön vilket ledde till en hög halt av tarmbakterier i vattnet.

Sjöfåglar kan ligga bakom bakterierna

– Kommunen har haft diskussioner om Ravalen ska fortsätta vara en badplats eller inte. Men man bestämde sig för att vidta åtgärda för att förbättra vattenkvalitén och det har fungerat.

I början av sommaren visade prover en låg indikation på tarmbakterier i Ravalen men nu har proverna visat på goda resultat.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Stor höjning av VA-taxorna i Sollentuna

Nyheter Näst störst procentuell höjning i hela länet. Sollentuna kommun står, näst efter Lidingö, för den procentuellt största höjningen av VA-taxorna i region Stockholm.söndag 25/10 6:15

Polisen: Snart höstlov and we LÖV it!

Nyheter "Ha koll på var ditt barn befinner sig." "Snart höstlov and we LÖV it!", skriver lokalpolisen på sin Facebooksida. Samtidigt uppmanar man föräldrar att hålla koll på var barnen håller till under ledigheten.fredag 23/10 18:01