Råd mitt i studentyran: Känn ingen press

”Fantastiskt! Nu är det slut!” I gassande eftermiddagssol sprutade bubbel i luften när 300 studenter sprang ut från Kärrtorps gymnasium förra veckan. Nu väntar vuxenlivet. Men ta det lugnt, råder tidigare studenter. Det är ingen panik.

  • Publicerad 09:56, 7 jun 2016

I skolans fönster vinkar elever med studentmösseprydda huvuden. När första klassen springer ut blir visslingarna, skriken och musiken öronbedövande.

Anhöriga och vänner trycker sig mot staketet. En tjej springer fram och sprutar en flaska bubbel över klassen. Det är som att vara på konsert.

För många av eleverna känns det långt bort att tänka på vad de ska göra nu. Men snart nog börjar allvaret. Fast enligt några Kärrtorpselever som tog studenten 2007 som Mitt i pratat med är det ingen panik.

I höst blir det en nystart för Kärrtorps gymnasium, när två nya rektorer ersätter de gamla för att få bukt med ett sjunkande söktryck och rykten om ordningsproblem. Men då kommer inte de här eleverna att vara kvar.

– Det här är slutet på något gammalt och början på något nytt. Det känns jättebra, säger Amina Bulale.

Emil Rosbin: ”Var inte rädd att göra fel”

– Var inte så rädd för att göra fel. Ut och prova mycket grejer. När jag var 20 var så jag ganska rädd för att göra fel. Nu kan jag känna att det inte skulle ha gjort så mycket. Man lär sig också saker av att göra fel.

– Jag hamnade på en skola och där jobbar jag kvar, på fritids. Nu velar jag om jag ska utbilda mig inom det här eller om jag ska satsa på något annat.

Kirke Ailio Rodwell: ”Kör inte på autopilot”

– Känn efter vad du brinner för och kör sedan hårt på det. Kör inte på autopilot bara för att du gick en viss linje på gymnasiet. Kom ihåg att det inte är någon stress att veta vad man vill. Livet är långt och man kan alltid ändra sig. Ha kul, åk på festivaler och umgås med vänner.

– Jag tror att jag precis hade kommit in på Kulturamas vuxenutbildning för filmproduktion när jag tog studenten. Jag ville hålla på med film och var väldigt målmedveten. Efter Kulturama började jag frilansa som regiassistent. Nu jobbar jag med regi på produktionsbolaget Chamdin & Stöhr.

Helena Buchberger: ”Känn ingen press”

– Jag kan tänka mig att många känner en press att man ska ta sabbatsår och åka ut och resa och så. Jag gjorde inte det och det är inget som jag ångrar. Jag tänker att om man inte känner för det kan man faktiskt göra det senare. Till exempel medan man pluggar kan man ju plugga utomlands, som jag gjorde. Man behöver inte känna pressen.

– Jag skulle plugga. Direkt efter gymnasiet började jag plugga en kombinerad civilingenjörs- och gymnasielärarutbildning på KTH. Utbildningen tog ett extra år för mig eftersom jag gjorde ett halvår utomlands och tog lite längre tid på mig med ex-jobbet. Nu jobbar jag som lärare på Nacka gymnasium.