Pyttesmå kanelbullar blir till hela världar

Det började med ett dockskåp för 25 år sedan. Idag är Maria Gander miniatyrist ut i fingerspetsarna.

  • Publicerad 07:15, 28 jul 2018

När hon inte står i egna inredningsbutiken i Sundbyberg tillverkar Maria Gander i Viksjö pyttesmå pelargoner, semlor och kanelbullar.

Maria Gander är miniatyrist och tillverkar miniatyrer i den internationella skalan 1:12,

Hon är miniatyrist. Eller miniatyrmakare. Eller nörd. Vilket som fungerar bra för att beskriva Maria. Av olika typer av papper och lera skapar hon miniatyrvärldar i skala 1:12 för att sälja och ställa ut på mässor. Just försäljningen är egentligen inte mycket att prata om, säger hon. Den är bara där för att hon ska ha råd att köpa material.

Skalan är väldigt viktig. Ingenting får sticka ut. Om du ser Marias saker på ett foto ska du nämligen inte kunna avgöra om de är i verklig storlek eller ej.

– Det är en del av utmaningen och jätteviktigt för mig, säger hon.

Ett visst kontrollbehov

Varför det blev miniatyrer vet hon egentligen inte. Det känns bra och hjärnan får vila från andra tankar. Och kanske är det ett sätt att få lite kontroll på tillvaron.

De egna minimiljöerna kan hon ju styra som hon vill.

För 25 år sedan fick hon för sig att göra ett dockskåp till dottern. Sedan dess har hon aldrig slutat coh dockskåpet har dottern lämnat tillbaka.

– Hon tyckte att jag hade större användning för det än hon ,säger Maria.

Bakverk och blommor

Allra bäst tycker hon om att skapa kakor, bullar, tårtor och olika sorters blommor. Hon är speciellt nöjd med kanelbullarna och den lila bougainvillean. Men även pelargonerna är favoriter.

– De tar väldigt lång tid. Jag stansar ut 50-70 små cirklar i silkespapper som jag sen fäster på en pärla. Det blir en blomma, säger hon.

För att klara av det pilliga arbetet är det viktigt med bra ljus, glasögon och massor av tålamod. Och tålamod har Maria gott om.

– Jag blir sällan arg när det går fel. jag har mycket gott tålamod.

Nästa projekt

Nu stundar semester i huset på Gotland och kanske är det det som får henne att drömma om nästa projekt redan nu. En liten stuga, med alla sina skavanker.

– Den ska vara som mitt hus på Gotland med flagig färg och allt. Det skulle vara roligt.