Fatima Bushra, 7, fick med sig en påse med pyssel från Mattecentrum. Foto: Veronica Johansson

Pysselakuten håller Rinkebys barn sysselsatta i krisen

Rinkebys barn behöver få leka, lära och pyssla även i coronatider. Det är därför Pysselakuten finns. – Vi träffas ute, de får leka lite, och så får de påsar fulla med färgpennor, pärlor, böcker och annat så att de kan fortsätta pyssla hemma, säger Fardosa Omar vid Rinkeby Folkets hus.

  • Publicerad 04:25, 8 maj 2020

När oron för coronasmittan på allvar fick grepp om Rinkeby blev många barn sittande hemma en stor del av tiden. Många av föräldrarna vågar inte ha sina barn i skolor och förskolor, och det är tomt till och med i parklekarna. Samtidigt är många av de vanliga aktiviteterna inställda.

– Vi funderade över vad vi kunde göra för att barn åtminstone skulle vara ute och leka, och inte sitta hemma i sina trånga lägenheter. Då tänkte vi att kunde börja pyssla utomhus – men med avstånd förstås, berättar Fardosa Omar, projektledare vid Rinkeby Folkets Hus som driver Pysselakuten tillsammans med Rädda barnen.

Fardosa Omar, projektledare vid Rinkeby Folkets hus, är en av dem som håller i Pysselakuten. Foto: Veronica Johansson

Genom att be olika organisationer och företag om hjälp och donationer har man också kunnat fylla påsar med pysselmaterial, som papper, färgpennor, pärlor, leksaker och böcker. Bland gåvogivarna finns Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska kyrkan, Ikea, Bokhyllan, Mattecentrum och Familjebostäder.

I onsdags var det pysselpåsar från Mattecentrum som delades ut. Foto: Veronica Johansson

Påsarna har delats ut till barn som tagit hem dem och fortsatt pyssla hemma.

– Det har varit otroligt uppskattat av barnen – och även av deras föräldrar: ”Ni har underlättat min vardag. Vet du hur länge mitt barn satt med det här?”

Förutom pysslet fick barnen dansa med Kristjan Lootus från Let’s Dance i parkleken RInken. Foto: Veronica Johansson

I onsdags var Pysselakuten på plats på parkleken Rinken, och den här gången blev det både dans och pyssel. Kristjan Lootus från Let’s Dance var där fick alla barnen att dansa med.

Jamilah Kirih, 5, dansade sig trött – men hade kul! Foto: Veronica Johansson

– Det var kul att dansa, jag trodde bara att vi skulle hit och leka men det var jobbigt också. Man blev svettig, säger Jamilah Kirih, 5 år.

Efter dansen fick barnen med sig pysselpåsar från Mattecentrum hem. Pysselakuten fortsätter att leta efter sponsorer, och kan nås via sitt instagramkonto: @rinkebyfolketshus.

Aliya Sharif, 5, var också med vid dansen och pysslandet på parkleken Rinken. Foto: Veronica Johansson