Förskolebussen är nu tömd och har stått stilla sedan i mars. Foto: Stefan Källstigen

Pyspunka för förskolan – nya bussen kördes utan tillsyn

Haninge kommun satte personal och barn i en buss som helt saknade tillsyn och professionellt underhåll. Facket reagerade kraftigt kring säkerhetsbristerna och bussen har inte körts en meter sedan i mars. – Mitt värsta scenario var att en incident skulle ske i trafiken, säger en tidigare anställd.

  • Publicerad 21:12, 4 sep 2020

2018 köpte Haninge kommun in förskolebussen på politiskt beslut.

Bussen, som kom i början av 2019 men sedan stod oanvänd i Jordbro ända tills oktober, skulle vara en mobil uteverksamhet som skulle ta barnen till olika platser runt Haninge där barnen ”skulle få utforska sin omvärld.”

Men verksamheten har punkterats – bussen har på nytt stått stilla sedan i mars i år.

Bussen användes utan service och tillsyn.

Lärarförbundet blev i vintras varse situationen och bussen togs ur drift den 24 mars. Enligt innehåll från ett ärende mellan Haninge kommun och förbundet, som Mitt i tagit del av, ansåg facket att förskolebussen omöjligt kunde fortsätta köras.

Facket vill inte kommentera

Lärarförbundet avböjer att kommentera ärendet, men Åse Åkesson som är ansvarig rektor för förskolebussen hävdar att bussen inte alls ställts på grund av Lärarförbundets kritik – utan på grund av coronapandemin.

– Föräldrar höll ju barnen hemma. I mars-april hade vi två-tre barn vid verksamheten. Då kan man inte köra bussen, säger hon.

Men det fanns ju arbetsmiljöbrister som Lärarförbundet lyfte fram?

– Det trodde jag var nedlagt, vi har åtgärdat allt det. Bussen är flyttad till en verkstad i Länna. Nu har vi ett ordentligt avtal där alla sakerna som fanns med i ärendet är lösta. Vi kommer nog att börja rulla igen om två veckor.

Borde ni inte ha serviceavtal redan när ni började använda bussen?

– Jo, det kan man ju säga såhär i efterhand, säger Åse Åkesson.

Bild från december 2019 när den mobila förskolebussen var på Gålö Havsbad. Foto: Stefan Källstigen

Intresset för den omtalade satsningen har inte heller varit det största – ett knappt år efter premiärturen är bara åtta barn inskrivna.

– Det är inte jättemånga som vet vad en förskolebuss är. Den måste komma igång ordentligt innan man som vårdnadshavare blir nyfiken och placerar sitt barn här, säger Åse Åkesson.

Bussen kostade kommunen över 4 miljoner, har det varit en klok investering?

– Med lite tid tror jag det blir en bra investering. Men självklart är det ingen bra investering just nu, inte förrän man fyller den med barn, säger Åkesson.

Bland de anställda måste minst en vara både chaufför och pedagog. 20 barn och tre pedagoger får plats på bussen.

Fackets arbetsmiljöärende mot Haninge kommun ska vara pågående.

Mitt i söker Tobias Hammarberg (L), grund- och förskolenämndens ordförande i Haninge.

Fakta

Bussarna finns på flera andra håll i landet

Den 5:e november invigdes förskolebussen i Tyresta by i Haninge.

Den riktar sig till barn i åldern 5-6 år och har samma pedagogik som vanliga förskolor, men lägger ett större fokus på lek och lärande utomhus.

Ett 50-tal svenska kommuner har köpt in mobila förskolebussar till sina verksamheter, bland annat Linköping, Enköping, Uddevalla, Skellefteå och Nyköping.

Visa merVisa mindre