Den ryske presidenten och Greta. Foto: Most Photos / Stefan Källstigen

Putin om Greta: ”Manipulerad tonåring”

Alla tycker något om Greta Thunberg och hon skapar rubriker vart än hon går, nu har självaste Vladimir Putin kommenterat den unga klimataktivistens arbete. Men den ryske presidentens ord är allt annat än smickrande.

  • Publicerad 19:06, 2 okt 2019

Rysslands president Vladimir Putin kritiserar den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, skriver TT.

Det var i samband med en energikonferens som den ryske presidenten Vladimir Putin beskrev Greta Thunberg med orden, ”illa informerad tonåring”. Vidare sa han att klimataktivisten manipulerats att ställa orealistiska krav och refererade till det tal Kungsholmsbon höll för FN under förra månaden.

– Gå och förklara för utvecklingsländer varför de ska fortsätta leva i fattigdom och inte bli som Sverige, säger den ryske presidenten enligt TT.

Det var i augusti förra året som allt tog sin början. Då satte sig Greta utanför riksdagshuset med sitt plakat som löd ”Skolstrejk för klimatet”, därefter har hundratusentals ungdomar från världens alla hörn demonstrerat för klimatets skull och anslutit till Gretas kamp.

I samband med talet hon höll inför FN:s generalförsamling sa hon bland annat:

– Folk lider, folk dör, hela ekosystem kollapsar. Vi är i början av massutrotning. Och allt ni talar om är pengar och sagor om evig ekonomisk tillväxt. Hur vågar ni?