Bibliotekarien Jenny Granberg i samspråk en besökare vid Punkt127, när Mitt i hälsade på. Foto: Anna Z Ek

Punkt 127 i Bredäng blev inte Årets bibliotek

Många i Stockholm höll tummarna för Punkt 127, i tävlingen om Årets bibliotek. Men nyss kom beskedet att Kronan bibliotek i Trollhättan segrat.

  • Publicerad 16:59, 27 sep 2018

Barn- och ungdomsbiblioteket Punkt127 i Bredäng var en av tre finalister i den landsomfattande tävlingen. Det gladde både personalen och besökarna, som förstås också hoppades på att biblioteket skulle vinna och bli Årets bibliotek 2018.

Så blev det inte. För en stund sedan tillkännagavs att Kronan bibliotek i Trollhättan fått priset, som delades ut vid Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

Juryn var enig i beslutet. Så här löd motiveringen:

”Kronan bibliotek i Trollhättan verkar i ett område med många utmaningar, men alltid med ett starkt och outtröttligt fokus på att hitta och använda de många möjligheter som också finns där. Genom ett lustfyllt arbete med spelifierad läsning engagerar man inte bara barn och ungdomar, utan även deras föräldrar och ger dem alla en varm och välkomnande relation till det officiella Sverige. Här integreras och entusiasmeras. Här lever och andas man demokrati. Och alltihop med en kreativitet och ett engagemang som andra delar av samhället har mycket att lära av.”

Fackförundet DIK (vars medlemmar arbetar med kultur och kommunikation) har utsett Årets bibliotek sedan 1986. I år var temat demokrati. En nyhet för i år var att alla fick vara med och rösta på de tre slutkandidaterna.