BRF Pumpen i Kallhäll centrum är nominerad till Årets fulaste nya byggnad. Foto: Klara B Orreteg

”Pumpen” nominerad till fulaste nybygge

Det är kanske inte en nominering man som arkitektkontor vill ha, men nu ska Årets fulaste nya byggnad 2018 utses.

  • Publicerad 15:15, 3 dec 2018

Det är föreningen Arkitekturupproret som för tredje året i rad kommer utse det fullaste nybygget i landet i sitt Kasper Kalkon-pris. De femton nominerade projekten är inskickade av någon av föreningens 36 000 medlemmar och tillkännagavs den första december.

Brf Pumpen är ett av de nominerade byggena. Höghuset i Kallhälls centrum ritat av Bau arkitekter har väckt många känslor. Flera trådar i sociala medier har handlat om huset med de oregelbundna balkongerna i olika bruna nyanser. Många tycker att det är fult och förstör centrum.

Men huset har också försvarats och mötts av glada tillrop. Vid säljstarten av lägenheterna 2016 kallades huset Kallhälls nya landmärke.

Hellre blandad arkitektur

Sigvald Freylander är ordförande i föreningen Arkitekturupproret. Han berättar att priset instiftades för att det råder ett ”smakmonopol” inom arkitekturen idag.

– Det ingår i en stilart som heter modernism som slog igenom på Stockholmsutställningen på trettiotalet. Sedan dess har den dikterat hur allt ska se ut.

Han menar att undersökningar som de och andra gjort visar att många hellre skulle se en blandad arkitektur.

Men tänker ni på hur Kasper Kalkon-priset kan påverka de som bor där, eller arkitekten som ritat byggnaden?

– Nej, vi tänker bara generellt på hur det ser ut. Vi kan inte ta ansvar för sånt. Lika lite som en bokkritiker kan ta ansvar för hur denne sågar ett konstnärligt verk. Upphovsmakaren har ju visat något offentligt och torgfört detta och då får man ta ansvar för det, säger han.

Eskil Olsson är kontaktperson på Bau Arkitekter och menar att han inte har så mycket att säga.

– Jag har ingen kommentar i denna fråga, utan det får stå för dem som väljer att driva sin agenda under mottot Arkitekturpproret.

Ingen har betalat

Kasper Kalkon-priset instiftades av föreningen Arkitekturupproret för att vara en motpol till det stora Kasper Salin-priset, som varje år delas ut av Sveriges Arkitekter till ”ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet.”

Vinnaren av Kasper Kalkon får en pokal, och en räkning.

– De får betala för prisbucklan, galan och en straffavgift för allmän förfulning. Ingen har konstigt nog betalat, och det är ingen som kommer till galan trots att de befinner sig mitt över gatan på den stora galan, säger Sigvald Freylander.

Kasper-Kalkon delas ut den 19 mars 2019. Kasper Salin-priset delas ut samtidigt, ett stenkast därifrån.

Fakta

Nomineringen

Kallhälls nya “Landmärke” brf Pumpen. De enda som gick på pumpen var invånarna. Betong i olika varianter med synliga skarvar a la Lego. Rendering vs Verkligheten.

Källa: Arkitektupproret