Bild från förra året när många passade på att åka pulka på Skogskyrkogården. Nu är frågan aktuell igen. Foto: Arkivfoto/Mitt i

Pulkaåkning på kyrkogården fortsätter att uppröra

Efter julhelgens snöfall syntes åter pulkaåkare på Skogskyrkogården. Åsikterna om det är okej eller inte att åka på kyrkogården går isär – och frågan har på nytt väckt reaktioner.

  • Publicerad 14:13, 4 jan 2021

De senaste vintrarna har allt fler kommit till Skogskyrkogården för att åka pulka när det har varit snö. Samtidigt ökar klagomålen till kyrkogårdsförvaltningen, vilket Mitt i berättade om i fjol. Nu är frågan aktuell igen – senast i samband med julhelgens snöfall valde många att åka pulka nerför Almhöjden, som är en meditationslund.

Pär Westin avdelningschef på kyrkogårdsförvaltningen beskriver precis som tidigare pulkaåkandet på platsen som ”högst olämpligt, men inte olagligt”.

– Det brister i respekten, och vi har fått in synpunkter på det, säger Pär Westin till Mitt i.

"Inte vilken backe som helst"

Även i lokala grupper på Facebook har frågan diskuterats efter julhelgen.

– Vid ingångarna finns skyltar om att man ska visa respekt för platsen, det är en plats där man ska kunna tänka på sina avlidna och anhöriga, och är inte som vilken pulkabacke som helst. Men Skogskyrkorgården är allmän plats och vi kan inte förbjuda pulkaåkning. Vi vill inte heller att besökare ska mötas av för många uppmaningar vid ingångarna, säger Pär Westin.

Mer snö på gång

På torsdag väntas mer snö i Stockholm, enligt SMHI:s prognos.

– Risken finns att fler vill åka pulka här om det kommer mer snö, men vi hoppas att folk tänker till och visar respekt, säger Pär Westin.

”Kyrkogården har blivit som en stor lekplats”

Pulkaåkning på kyrkogård väckte starka reaktioner