Från och med imorgon får max åtta personer samlas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i Stockholms län.

Beslutet betyder att regeringens undantag för sittande publik med upp till 300 personer inte kommer att gälla i Stockholm. Undantag görs bara för begravningsceremonier, där gäller max 20 deltagare.

Länsstyrelsen har tagit sitt beslut i samråd med landets alla länsstyrelser och i dialog med Region Stockholms smittskyddsläkare.

– Jag bedömer läget så allvarligt att jag hemställt till länsstyrelsen att besluta om att begränsa antalet deltagare till åtta personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar även ska gälla det undantag i förbudsförordningen om att 300 personer kan samlas sittande, säger tillförordnade smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund i ett pressmeddelande.

"Undvik att vara fler än åtta"

Skolor, kollektivtrafik, privata evenemang och besök i affärer omfattas inte av det här beslutet.

– Min rekommendation är att invånarna följer rådet att i så stor utsträckning som möjligt undvika sociala kontakter utanför hushållet eller ett fåtal nära vänner för den som bor själv. Länsstyrelsens nya beslut gäller inte arbetsplatser, restauranger, gym eller liknande platser men även där bör man försöka undvika att vara fler än åtta, särskilt om det inte går att hålla avstånd, säger Maria Rotzén Östlund.

Beslutet gäller tillsvidare, men ska enligt länsstyrelsen utvärderas löpande.

Landets övriga länsstyrelser har fattat samma beslut som Stockholm. Publikgränsen är därmed åtta personer i hela landet just nu.

https://www.mitti.se/nyheter/over-700-covidpatienter-vardas-pa-lanets-sjukhus/reptkw!hgQR3Q@h5lYASQY7AHSDug/

https://www.mitti.se/nyheter/rekord-for-andel-testade-med-antikroppar/reptkw!EZEab9W6@SEyzPBlniVbeA/