Publikfest i Burma Lelles höjdare i VBK

Efter 54 år, varav 50 i styrelsen, lämnade Lennart Svahn Vallentuna BK:s fotbollsstyrelse vid senaste årsmötet. Hans största minne från tiden som aktiv spelare är publikfesterna i ett stängt Burma 1980.

  • Publicerad 17:31, 8 apr 2012

När Lennart ”Lelle” Svahn 1957 muckade från Lv 3 i Norrtälje var det fest. På tågresan mot Östra station kände han igen en julgran och kastade sig av i tron att han var i Ensta, Täby. Utanför Vallentuna station stod nämligen också en pyntad gran. Resten är VBK-historia.

– Tåget rullade iväg, så jag klev in på ölhaket Flugan. Där var det en hel packe snygga tjejer och jag blev kvar, haha.

Året efter började Lelle, egentligen tiokampare med barndomsrötterna i Reymersholme, spela fotboll i VBK. 1962, tog han även plats i styrelsen.

– Äh, tusan. Jag har nog varit allt man kan vara i en idrottsklubb, säger 76-åringen. Lagledare, kassör, ordförande, sekreterare och pajas.

Bästa perioden var från mitten av 1960-talet till slutet av 70-talet. Höjdaren är tveklöst Burmaresan 1980. Genom folk inom Röda Korset, däribland VBK:s dåvarande ordförande Janne Birgersson, erbjöds VBK att spela fotboll där i två veckor.

– Som du vet stängdes landet 1948, så vi var i princip de första vita som burmeserna sett på 30 år. De var som galna och röda mattor rullades ut både här och där. Vi spelade fem matcher, en mot deras landslag inför 47 000 åskådare i Rangoon vilket var det årets näst högsta publiksiffra för ett svenskt lag.

– Målvakten Anders ”Nisse” Nilsson var publikfavorit. Med sina två meter var han längre än deras militärhövdingar trots att de stod på piedestaler. Ja, jösse vilken resa! Och vi grejade 0–0 i ”landskampen”.

De senaste 20 åren har Lennart Svahn saknat den genuina VBK-känslan bland spelare och ledare och förfasats över att alla ska ha betalt. Men trots att han lämnat styrelsen blir han kvar i klubben.

– Det går inte att säga mors och hej efter alla år. Jag ska hjälpa till i sportkommittén och som alltid kommer företaget att stötta med stora kulor även i framtiden, säger ”Lelle”.