Rädda mig! är skriven av Ian Emerson och Nora Dellow, som också spelar i pjäsen. Foto: Olivia Dellow

Publiken åter välkommen till Ö2 när restriktionerna lättas

Restriktionerna har lättats och teater Ö2 Scenkonst rivstartar säsongen med två föreställningar. En av dem är "Rädda mig!", en djupdykning i vilken roll rädslor spelar i våra liv, som hade urpremiär i veckan.

  • Publicerad 14:55, 11 jun 2021

Idén till pjäsen Rädda mig!, av Ian Emerson och Nora Dellow, föddes vid köksbordet.

– Nora kläckte ur sig "jag vill bli en mer orädd person, hur blir man det?", säger Ian.

– På senare år har jag reflekterat mycket kring mig själv, insett att jag går runt och är rädd för massa saker, stort som smått. Det ville vi utforska, säger Nora.

På det följde mycket research, utifrån självhjälpsböcker och kurslitteratur i psykologi, för att hitta ett svar på frågan om vad rädslor egentligen är, och vad de fyller för funktion.

Rädda mig! är teater DENI:s första uppsättning, som nu spelas på Ö2:s scen för unga scenkonstnärer. Foto: Olivia Dellow

När Mitt i pratar med Nora och Ian är det två dagar till urpremiär. "Det är en del nerver, men det ska finnas, annars är något konstigt. Vi är väldigt taggade", säger Nora. Foto: Olivia Dellow

Resultatet blev någon form av kammarspel, om att vara slav under sina rädslor och att försöka slå sig fri. Om stora rädslor, som att bli lämnad, men också mindre och mer banala rädslor.

– Den utspelar sig i en lägenhet, där två trygghetsnarkomaner kämpar med sig själva och sin relation, säger Ian.

– Det blev nästan lite självterapeutiskt, säger Nora.

Mamsell, Malmströmmarna och jag är skriven av Joséphine Wistedt, som också spelar i pjäsen med Nils Granberg. Foto: Fredrik Lundqvist

Om trygghet i fiktionen

Inom kort här även pjäsen Mamsell, Malmströmmarna och jag av Joséphine Wistedt urpremiär, om en ung kvinna en våldsam relation som söker trygghet i en barndomsidol.

– Den utforskar vikten av fiktiva hjältinnor. Hur viktiga de kan tillåtas vara, och att ha en seriefigur som bästa vän när hela välden rasat, säger Joséphine.

Pjäsen börjar utomhus med en soundwalk, där fiktion och hjältevärlden blir en del av vardagen, och förbipasserande ovetande statister, för att sedan träda in i ett scenrum som är dels nattklubb, dels flickrum i ett radhus.

– Vi har hamnat i en korsbefruktning av olika konststilar som jag själv aldrig sett. Det är lite nervöst, men lustfyllt att bjuda in folk till ett skruvat universum.

Prövar sig försiktigt fram

Nuvarande restriktioner tillåter 50 personer i publiken, men färre kommer släppas in i salongerna.

– Det känns fantastiskt och vi har längtat efter publik, men vi provar oss fram försiktigt och sprider ut alla så det känns tryggt. Till hösten släpper vi in fler om allt ser bra ut, säger Teresia Pettersson, konstnärlig ledare på Ö2.

Rädda mig! hade premiär 9 juni, och Mamsell, Malmströmmarna och jag har premiär 17 juni.

Föreställningarna spelas fram till midsommar.

Mycket teater lagd på is på Söder

Orionteatern och Göta Lejon startar upp sin verksamhet i höst. Teater Tribunalen spelar, med Teater Lacrimosa, pjäsen Placeboliv på beställning hemma hos folk.

Teater Tre spelar några få föreställningar på helger, samt digitala föreställningar. De tar också emot förskole- och skolklasser, men siktar på att öppna mer till hösten.

Dockteatern Tittut har under våren spelat i parker och på förskolegårdar. I höst väntas två nya premiärer.

Teatern under bron har tagit sommaruppehåll, och sikter på att vara tillbaka nästa år.

Visa merVisa mindre