I dessa tider återgår många till jobb och vardag efter semestern. För många innebär det en ökad stress.

– Stress i sig är inte farligt, utan det viktiga är att vi får stunder av återhämtning regelbundet, för att vårt lugn- och ro system ska ha möjlighet att aktiveras, säger Johanna Samsioe.

Ofta gör vi saker under semestern som vi kan göra mer av i vardagen.

– Det är sådant som gör dig lugnare, piggare eller ger dig glädje, säger Johanna. 

Skippa den inre kritikern

Samtidigt tycker hon att man ska fundera på om det finns saker i vardagen som man faktiskt kan välja bort eller göra mindre av.

– Helt enkelt för att skapa utrymme för dina återhämtande aktiviteter. Vi har ofta en tendens att prioritera bort återhämtning när stressen börjar kännas av, vilket skapar en obalans i livet.

Sist men inte minst betonar Johanna vikten av att vara tålmodigare och vänligare mot oss själva.

– Det skapar mycket stress att gå omkring med en inre kritiker när saker inte blir som vi önskar. I stället för att tillåta oss att vara ofullkomliga och i det mänskliga, säger hon.

Att leva i osäkerhet

I Prinsvillan i Lilla Tyresö kommer hon att hålla en mindfulnesskurs för blivande föräldrar i höst.

– Kursen baseras på MBCP, Mindfulness Based Childbirth and Parenting Program. Det är mycket fokus på att hantera smärta och förändringar, att kunna vara i osäkerhet.

Även om kursen är inriktad mot blivande föräldrar så finns det mycket att lära för alla från mindfulness, tycker Johanna Samsioe.

– Att vara medvetet närvarande är otroligt hjälpsamt i alla delar i livet. Det hjälper oss att vara i det som är härligt i livet, och att hantera motgångar och rädslor på ett mer balanserat sätt.