Inga ljudlösa nätter i Bällsta. Det har en udda gäst vid sjön sett till. Foto: Mostphotos/privat

Psykande ljudet vid sjön ett mysterium: "Skitläskigt, låter som ett stön"

Boende i Bällsta har sedan en längre tid besvärats av ett mystiskt lågfrekvent ljud på nätterna. Spekulationer har förekommit om orsaken är en pump i sjön, en svart låda eller något läskigt UFO-liknande.

  • Publicerad 19:30, 10 maj 2017

Ett svagt irriterande ljud har hållit flera boende i Bällsta, Vallentuna, vakna om nätterna och spekulationerna om vad det skulle kunna vara har varit många.

Anna Tideström, boende vid Gustavs udde, hörde ständigt ljudet och blev smått galen av att ständigt väckas om nätterna. Till slut blev det en snackis i hennes kvarter.

– Det är så irriterande att jag knappt vill prata om det. Jag pratade med flera grannar och till slut gjorde jag ett monster av detta i vårt område.

När grannarna väl började höra ljudet själva blev det irriterande även för dem. Och det lät som att det kom från sjön. Anna började notera tidpunkterna för ljudet som mestadels hördes nattetid eller på morgnarna. Hon fick mejl från grannar som berättar att de också hört det. Hon bad dem också anteckna vad de hörde. En granne tyckte att det lät läskigt.

"Okej, fattar nu vad du menar. Har kommit fram till att det är starkast vid vattnet. Stod nere vid bryggan och det är inget jävla grodljud. Skitläskigt, låter mer som ett stön som drar in luft. Jag tänker nog ta kontakt med UFO-klubben, inget skämt. Låter som svarta lådan på ett plan som signalerar ut sin position."

Flera grannar uppfattade ljudet just som de lagt ned sina huvuden på kudden för att sova. En berättade att denne hört ljudet tidigare, för 2-4 månader sedan.

Vallentuna kommun åkte nyligen ut till Gustavs Udde och stod lika frågande efter att ha hört ljudet, men lovade att undersöka saken vidare. Men Anna Tideström gav sig inte och en kort tid efter kommunens besök bar hennes detektivarbete frukt.

– Jag tror att jag har löst det, jag googlade och hittade en artikel i en lokaltidning som tar upp detta. Jag lyssnade på ljudet där och det låter likadant. Det är förmodligen en fågel, en rördrom, som håller till i Vallentunasjön, säger hon.

Teorin att det kan handla om en Rördrom bekräftas av Vallentuna Nyheters fotograf, Roffe Andersson, som också är involverad i Angarngruppen som följer fågellivet i Vallentuna.

– Det är faktiskt inte speciellt ovanligt att det finns Rördrom i Vallentunasjön. Men den är väldigt tidig i år och ovanligt pratsam. Förra året höll den till mer mot Skålhamrahållet, säger han.

Lyssna på den ”bölande tjurens” läte: Rördrom (Botaurus stellaris)

Udda fågel. Rördromens ljud låter som när man blåser i en flaska. Observera att den här fågeln är fotograferad i Turkiet. Foto: Mostphotos