Eftervården behöver prioriteras upp, enligt RFSU:s Hans LInde. Foto: Mitt i Stockholm

Pruttig och inget sex? RFSU öppnar mammalinje

RFSU vill bryta tabut kring besvär efter förlossningen – och få politikerna att prioritera eftervården. Nu öppnar de en mammalinje för dem som behöver fråga om inkontinens, hemorrojder eller sexliv.

  • Publicerad 16:37, 27 aug 2018

Nu ger sig RFSU in i valrörelsen och slår ett slag för bättre eftervård till kvinnor som fött barn och öppnar en ”mammalinje”, en telefonjour dit kvinnor kan ringa och fråga om olika besvär som kan uppstå.

Det kan handla om att inte kunna hålla inne pruttar, bli inkontinent eller få svårt att få sexlivet att fungera efter förlossningen.

För det pratar man inte om, menar RFSU, och öppnar därför telefonlinjen som bemannas med två barnmorskor mellan klockan 13 och 18 på vardagar fram till valet.

Vill få politikerna att lyssna

– Vi vill bryta tystnaden och få politikerna att ta ansvar för förlossningsskadorna, säger Hans Linde, förbundsordförande i RFSU.

Enligt en Sifo-mätning som RFSU låtit göra har bara en tredjedel av kvinnorna i barnafödande ålder pratat om kroppsliga besvär som kan uppkomma efter en förlossning.

– Det har varit tabu. Och de som tar upp problem får ofta höra att det är något som man får leva med.

Hembesök av barnmorska

Sjukhusen har ansvar för kvinnan sju dagar efter förlossningen. Därefter är det upp till kvinnan att själv söka hjälp om hon får besvär.

RFSU vill att eftervården ska bli en självklar del av förlossningsvården. Alla ska erbjudas hembesök av barnmorskan från mödravårdscentralen senast två veckor efter förlossningen. Hembesöken ska även innehålla samtal om sexualitet och relationer, föreslår de.

I Stockholms läns landsting har nyligen ett nytt vårdval införts, vårdval sexuell hälsa. Nya vårdgivare kan nu komma att erbjuda vård som rör sexuellt överförbara infektioner samt sex och samlevnad.

RFSU har precis blivit godkända att ingå i vårdvalet.

Kommer ni att erbjuda eftervård också?

– Nej, vår klinik vid Medborgarplatsen kommer att ingå i vårdvalet och där erbjuds idag provtagning och samtal och så kommer det att fortsätta att vara, säger Hans Linde.

Mammalinjen stänger

Mammalinjen upphör fredagen före valdagen och då ska de frågor som kommit upp sammanställas.

– Vi kommer att få kunskap om vilka behov som finns, och tänker använda den till att fortsätta bilda opinion kring frågorna.

 

Fakta

Finansieras av kondomer

Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, är en ideell organisation för sexualupplysning och sexualpolitik.

RFSU har funnits sedan 1933.

Det finns runt 20 lokalföreningar/grupper runt om i landet.

RFSU driver RFSU-kliniken på Medborgarplatsen i Stockholm.

RFSU AB omsätter cirka 140 miljoner kronor per år och har 45 anställda.

Företaget är marknadsledare på kondomer i Norden och säljer även glidmedel, graviditets- och ägglossningtest, intimvårdsprodukter, och sexprodukter.

Överskottet skapar resurser att bedriva information och upplysning inom sex- och samlevnadsområdet både nationellt och internationellt.

Mammalinjen har telefonnummer 08-40 90 70 10

Källa: RFSU
Visa merVisa mindre