Foto: Most Photos

Provtagningsstation för covid-19 har öppnat i Sollentuna

Nu finns en ny provtagningsstation för dig som vill testa dig för covid-19. Sollentuna kommun har gett regionen möjlighet att ställa upp en provtagningsstation på grusplanen vid Eriksbergskolan i Helenelund.

  • Publicerad 14:40, 18 nov 2020

Provet som visar om du har en pågående infektion kallas för PCR-prov. Det kan du lämna om du har haft symtom längre än 24 timmar. Det finns mest virus i början av sjukdomen, så lämna gärna provet så snart som möjligt för att få ett säkert svar – men inte för tidigt alltså.

Vårdguiden 1177 finns mer information och möjlighet att boka provtagning.

Just nu finns dock inga tider att boka – förutom för personal inom vård och omsorg, skola och barnomsorg – då analyskapaciteten ligger efter.

"Jobbar hårt med det nu"

På appen Alltid öppet, där man ska kunna boka tid för provtagning, står det så här: ”Nu är dagens ranson av hemtester slut och det går inte att beställa fler i dag. Nya hemtester kommer i morgon klockan 11.00 igen. Det är viktigt att du isolerar dig om du har symtom även om d inte har kunnat beställa ett prov. Kontakta din chef om du arbetar i vården eller kommunala omsorgen så du kan provtas”.

– Jag vet att de jobbar hårt med det nu, för att snart kunna öppna provtagning för alla igen, säger Anna-Lena Johansson (L), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Sollentuna.

"Många frågor från skolans värld"

Hon är i alla fall glad att provtagningen nu är öppen inte bara för personal inom vård- och omsorg utan även för dem som arbetar i barnomsorgen och i skolan.

– Jag har fått många frågor från skolans värld, om varför de inte fick samma möjlighet till förtur. De behövs ju också och jag läste i en tråd om detta på Facebook att lärare har gått till jobbet trots att de haft symtom på grund av att de har känt att de inte kan lämna elever och kollegor i sticket, säger Anna-Lena Johansson.

Covid-19 stänger högstadiet på skola i Sollentuna

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Forskare från Sollentuna söker svar om covid-19

Nyheter "Hoppas bidra till forskningsresultat som kan rädda fler liv" Hjärt- och kärlsjukdom och vissa lungsjukdomar ger ökad risk för allvarliga komplikationer för dem som drabbas av covid-19. Därför har Hjärt-Lungfonden delat ut ett akutanslag till PhD Daniel...fredag 27/11 10:50

Person påkörd av buss på fredagsmorgonen

Nyheter Oklara skador En person är förd till sjukhus efter att ha blivit påkörd av en buss i Sollentuna.fredag 27/11 7:48

”Köpare” tog telefon och sprang

Nyheter De hade stämt träff i onsdags klockan 14.30 i Tureberg där säljaren lämnade över sin mobiltelefon till köparen för att han skulle kunna kontrollera den. Men köparen lämnade aldrig tillbaka telefonen...fredag 27/11 6:40