Under måndagens upprop arbetade fortfarande personer i heltäckningskläder vid skolgården. Foto: Victor P. Munther

Provsvaret: Ingen asbest på Tallkrogens skola

Asbestfaran på Tallkrogens skola är över. På måndagen kom provsvaren som gav grönt ljus för att öppna den avstängda delen av skolan. Samtidigt arbetar Sisab för att något liknande inte händer igen.

  • Publicerad 14:31, 21 aug 2018

Under måndagen genomförde Stockholms Skolfastigheter, Sisab, luftprover av hus D – byggnaden som under måndagens skolstart var avstängd. Testerna visade inga spår av asbest.

– De sista provtagningarna visade att lokalerna inte innehåller spår av asbest. Det innebär att de nu är tillgängliga för verksamheten, säger Rebecca Nyberg, kommunikatör på Stockholms skolfastigheter.

Samtliga elever i årskurs 3–6 har nu fått tillgång till de dryga tio klassrummen i byggnaden.

Dålig tejpning kan ligga bakom

Asbestdammet upptäcktes av skolans rektor Göran Bergholm i förra veckan och kommer från rivningen av fönsterfogar. Att fogarna innehöll asbest var känt sedan tidigare, men Sisabs skyddsåtgärder med att tejpa fönsterkarmarna räckte alltså inte till. Enligt Rebecca Nyberg kan sommarens rekordvärme vara en förklaring.

– Tejpen har förmodligen lossnat på grund av värmen, men även för att det helt enkelt har varit för dåligt tejpat. Det ska jag inte sticka under stolen med. Det är jättebeklagligt det som hänt.

Sisab lovar vidta åtgärder

Den preliminära tidplanen för att byta ut skolans fönster sträcker sig till mars 2019. De byggnader som inte vidrörts än kommer att asbestsaneras fram till slutet av september. Sisab arbetar nu för att historien inte ska upprepas.

– Nu har vi andra väderförhållanden, men självklart drar vi lärdom av det som har hänt och kommer att ställa höga krav på leveransen i de andra byggnaderna så att det här inte händer igen, säger Rebecca Nyberg.