Provokatören vill bränna koraner på fem platser i Stockholm

Islamhataren Rasmus Paludan vill bränna koraner på fem platser i Stockholm nästa helg. ”Demon handlar om att håna och förnedra islam och den falske profeten Muhammed …”, skriver Paludan i ansökan.

  • Publicerad 13:33, 4 sep 2020

Under torsdagen fick polisens tillståndsenhet in en ansökan från den danske provokatören Rasmus Paludan om allmän sammankomst på fem ställe lördagen den 12 september, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Rasmus Paludan är en känd islamhatare och ledare för det danska partiet Stram kurs.

Oklart var de vill bränna koraner

I ansökan skriver Paludan att aktioner kommer att genomföras i fem ”ghetton”, oavsett om de får tillstånd eller ej, nämligen Botkyrka, Tensta, Akalla, Sollentuna och Upplands Väsby.

Men var i kommunerna de tänkt genomföra manifestationerna framkommer inte.

– När ansökan är betald kommer en utredning påbörjas och då får han tala om vilka platser han tänkt sig, säger Margaretha Petersson, handläggare på tillståndsenheten.

Inreseförbud inget hinder

Ansökan anger att aktionerna ska äga rum mellan klockan 10.00 till 20.00.

I samband med att Rasmus Paludan sökte tillstånd om att bränna koraner i en demonstration i Malmö, och fick nej, belades han med ett inreseförbud i Sverige som ska gälla i två år.

Men Paludan har hävdat att han är svensk medborgare, i så fall är inreseförbudet olagligt. Även om han stoppas från att resa in i Sverige kommer hans anhängare bränna koraner i Stockholm nästa helg uppger Paludan, enligt Sydsvenskan.