Den nya prövningen kommer ske i Svea Hovrätt och förhandlingen väntas ta åtta dagar. Foto: Mostphotos

Prövning av 8 år gammal dom börjar på tisdag

För drygt åtta år sedan dömdes Esa Teittinen till 15 års fängelse för ett mord i Solna. Men på tisdag prövas fallet på nytt i Svea Hovrätt i en förhandling som väntas pågå till 24 augusti.

  • Publicerad 14:50, 9 aug 2018

I december 2009 hittades en 70-årig man död i ett badkar i Solna. Trots att rättsläkaren som obducerade mannen då inte kunde fastställa någon säker orsak dömdes den nu 62-årige Solnabon Esa Teittinen dömdes till fängelse i 15 år för mord.

Rättsläkaren menade att det fanns tecken på drunkning och tillsammans med vittnesuppgifter och stillbilder från polisens rekonstruktion gjorde Hovrätten bedömningen att mannen hade blivit dränkt.

Men i våras beviljades Teittinen resning av Högsta domstolen efter att ha åberopat en ny rekonstruktion som ska bevisa att dödsorsaken var en drunkningsolycka.

Försvarsadvokaten hoppfull

Nu står det klart att den nya prövningen, som kommer ske i Svea Hovrätt, börjar på tisdag. Förhandlingen är planerad att hållas i åtta dagar samt en reservdag och beräknas var klar den 24 augusti.

– Det finns ingen möjlighet att vi skulle förlora en kommande rättegång i det här läget. Det är ingen överdrift att påstå att åklagaren inte har några som helst bevis kvar, har Teittinens försvarsadvokat Marko Tuhkanen tidigare sagt.