Planeringen har klivit in på sitt nionde år. När staden presenterar förslaget för Nytorps gärde beskrivs ett område med 650 hyresrätter och bostadsrätter nära kollektivtrafik i hus som anpassas utifrån övrig bebyggelse och natur i området. Dessutom framhålls närservice, förskolor, idrottshall och fler aktiviteter på gärdet som ska locka både yngre och äldre.

Men när Mitt i går igenom en del av allmänhetens yttranden är tongångarna mestadels skeptiska. Även ett par kommunala instanser kommer med ganska skarp kritik mot hela eller delar av projektet.

"Går inte att återställa"

Gruppen Skydda Nytorps gärde samlar många av de privatpersoner som vänder sig mot planerna. De har också samlat in 20 000 underskrifter mot projektet.

– Områdets karaktär och siktlinjer förstörs om projektet genomförs. Den kvalitén går inte att återställa. Det här är natur på riktigt, men kommer bli mer av stadspark med ny lokalgata och bilar. Det är ett naturområde med större storlek som ändå personer med funktionsnedsättning, permobil och rullator kan nå till skillnad från Nackareservatet, säger Birgitta Henricson som är ordförande i protestgruppen Skydda Nytorps gärde.

Gruppen står bakom ett av de 524 yttranden som kommit från olika privatpersoner, myndigheter och föreningar under samrådstiden.

På tal om siktlinjer syftar de framförallt på de kvarter som kommer stå i gärdets ena kant, vid Åstorpsringen mot Dalen- och Globenhållet. Utformningen av den bebyggelsen är något som både Skönhetsrådet och stadsdelsnämnden, vars grönblå majoritet visserligen stöttat idén om 650 bostäder, kritiserar.

Nytorps gärde samlar invånare från framförallt Kärrtorp, Björkhagen, Hammarbyhöjden och Dalen. Jan Ohlin pekar på att staden i tidigare program och detaljplaner påtalat gärdet som värdefullt för området.

– Nu ska det lik förbannat byggas. I ekologernas naturvärdesinventering för dagens planer pekas platser med höga naturvärden ut. Ändå ska man bebygga ett par av dessa, säger Jan Ohlin som tillhör protestgruppen.

Gärdet känsligt för skyfall

Gruppen varnar precis som Naturskyddsföreningen för översvämningar vid skyfall eller 100-årsregn när naturmark med växtlighet försvinner och hårdgörs. Nytorps gärde ligger i en dalgång dit dagvatten från kringliggande områden söker sig vid kraftiga regn. Marken, gammal sjöbotten, består av ett ytskikt med lera som fördröjer uppsugningen. Stockholm Vatten och avlopp och länsstyrelsen som också yttrat sig vill se kompletteringar av den skyfallsutredning staden presenterat.

Sandra Öhrström, som är stadsplanerare i projektet, berättar att skyfallsutredningen gjorts utifrån rekommendationer från just länsstyrelsen.

– Skyfallsutredningen kommer fördjupas i nästa skede utifrån frågor och synpunkter som inkommit, säger hon.

Samtidigt har staden bedömt att marken är lämplig för bebyggelsen med tanke på de åtgärder för att motverka översvämning och skador staden planerar. Staden planerar bland annat för översvämningsplatser i sänkor och hus som tål vatten stående mot fasaderna, men också skydd för hus som redan finns i området.

– Skyfallssituationen i området förbättras och hanteras på ett mer kontrollerat sätt än i dag. Den nya bebyggelsen planeras för att inte ta skada vid ett 100-årsregn, säger Sandra Öhrström.

Staden jobbar nu med att gå igenom yttrandena. Ett förslag för inriktningen på det fortsätta arbetet tros presenteras för politikerna i samhällsbyggnadsnämnden i slutet av mars.

– Därefter kommer majoriteten att kunna fatta ett väl avvägt beslut, säger stadbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

Vad tänker ni om att vissa instanser ändå vill se ganska omfattande ändringar?

– Syftet med samrådet är just att få in synpunkter från allmänheten och expertinstanser. Det är inte ovanligt att det finns olika uppfattningar och att det görs andra bedömningar. Det är inte heller ovanligt att planer justeras utifrån de synpunkter som kommer in, säger Joakim Larsson.