Det blir demonstrationer mot Donald Trump över hela världen i helgen. Till höger en nidbild på Trump som tidigare prydde Slussen och till höger en bild från ett anti Trump-möte på Manhattan i New York. Foto: Andreas Jennische / Mostphotos

Protester mot Trump i Stockholm – demonstration i dag

”Jag kommer att fokusera på galningen, sexisten och rasisten Trump”, säger Lisa Bjurwald, talare och en av arrangörerna av Womens march i Stockholm.

  • Publicerad 06:30, 18 jan 2017

En anti Trump-rörelse sprider sig över världen. Flera tusen personer har visat intresse för den demonstration mot den nya amerikanska presidenten som tar plats i City på lördag.

http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/starka-ord-i-stadshuset-om-trump-fakta-och-sanning-verkar-inte-spela-sa-stor-roll-langre/reppki!lf7VmAPiSOgRocgnZ1eKzg/

Liknande marscher kommer att hållas i en lång rad storstäder världen och alla är de influerade av den amerikanska demonstrationsmarschen Womens march som ska hållas i Washington på lördag – en dag efter att Donald Trump svurits in som USA:s president.

Journalisten, författaren och medieexperten Lisa Bjurwald är med och arrangerar Womens march i Stockholm.

– Trump har gjort en rad grova rasistiska och sexistiska uttalandet och USA väntas nu gå tillbaka i tiden när det gäller mänskliga rättigheter. Det här är en protest mot honom och samtidigt ett sätt att visa aktivt stöd för mänskliga rättighet och specifikt för kvinnors rättigheter, säger Lisa Bjurwald.

http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/enkat-tio-stockholmare-om-trump-som-president/reppki!gfg0EaYJMhkQ4P6eZHFG3g/

Arrangörerna har fått en halvtimmes demonstrationstillstånd från klockan 14 och sedan blir det fredlig marsch mot amerikanska ambassaden.

Demonstrationen är partipolitiskt obundet och bland talarna hittas bland andra Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot för Liberalerna, Victoria Kawesa, talesperon för Feministiskt initiativ och Kristina Ljungros, förbundsordförande RFSU.

Lisa Bjurwald själv ska också tala.

– Jag kommer att fokusera på galningen och sexisten och rasisten Trump, säger hon.

Och namnet då? Womens march? Är även män välkomna att delta? Absolut, säger Lisa Bjurwald.

– Vi kommer inte att vara några hundratusen som i Washington men jag tror att vi kommer att bli uppemot tvåtusen stycken. Det viktiga är att Sverige är med i det här. Liknande demonstrationer kommer också att ske i Köpenhamn, Oslo och i hur många städer som helst runt om i USA.

http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/jimmy-baker-m-stottar-trump-i-usa-valet-han-star-upp-for-demokratiska-varderingar/aRKphx!DClBgNdscCbZHlHNcXUJQ/

I november protesterade en rad illustratörer mot valet av Trump genom att göra 23 nidbilder av The Donald som sattes upp på planket längs Slussen.