Protester för Vårstas pärla – här överlämnar de 813 namn

Vårstavi i Grödinge är på väg att säljas. Kampen för att den historiska byggnaden inte ska bli stängd privatbostad lät inte vänta på sig. På torsdagskvällen överlämnades 813 namnunderskrifter till Botkyrkas ledande kommunpolitiker.

  • Publicerad 11:39, 26 apr 2019

På Vårstavi i Vårsta levde och verkade den svenska psykoterapins pionjär Poul Bjerre.
Nu behöver stiftelsen bakom fastigheten pengar och tänker sälja.

Ingen bra idé menar 813 personer som satt sitt namn på listan för att Vårstavi ska bevaras och förbli en plats öppen för allmänheten.

Robert Aslan och Ebba Östlin från Socialdemokraterna tog emot 813 underskrifter för att bevara Vårstavi öppet. De överlämnads av Birgitta Mörk, Barbro Gramén, Anita Widén och Gunilla Giertz. Foto: Lennart Peterson

Barbro Gramén, Birgitta Mörk och Anita Widén på Vårstavis baksida med utsikt över Malmsjön. Foto: Anders Björklund.

Listan lämnades över till Ebba Östlin, kommunstyrelsen ordförande och Robert Aslan, kultur- och fritidsnämndens ordförande.

– Vi i föreningslivet är beredda att sätta oss ner tillsammans med Stiftelsen och kommunen för att se hur vi alla goda krafter tillsammans kan finna en lösning så att Vårstavi kan bevaras för framtiden och även användas i nya och mer utåtriktade sammanhang, säger Barbro Gramén från Grödinge hembygdsförening.

Korridor med skulpturer inne i Poul Bjerres gamla bostad. Foto: Anders Björklund

Hon fortsätter:

– Det handlar inte bara om ekonomi utan väldigt mycket om idéer och vilja, säger Barbro Gramén från Grödinge hembygdsförening.

Drivande i frågan för Vårstavis bevarande är tre ideella organisationer – Grödinge hembygdsförening, Mötesplats Grödinge, och Poul Bjerre-sällskapet.