Protest i Husby: Handlarna stängde återigen

Klockan tolv idag stängde handlarna i Husby sina butiker för andra gången i protest mot otryggheten i centrum. – Vi vill att Husby ska vara lika fint och säkert som andra områden, säger Salam Kurda, ordförande i Husby företagarförening.

  • Publicerad 17:54, 12 okt 2017

Den 30 december förra året stängde Husbys handlare sina butiker i protest mot den ökade kriminaliteten i Husby centrum.

Protestaktionen uppmärksammades stort i media och efter det blev handlarna i Husby och Husbyborna lovade flera åtgärder för tryggheten i centrum.

– Vi blev lovade trygghetsvakter, ökad polisnärvaro och kameraövervakning. Det är endast kravet på kameraövervakning som uppfyllts och därför håller vi en ny protest idag, säger Salam Kurda, ordförande i Husby företagarförening.

Kräver normal trygghet

Företagarna kräver att Husby blir lika tryggt som andra områden.

– I stället har de lagt ner polisstationen i Kista. Och några vakter har vi inte sett till än, säger Salam Kurda.

I februari i år beslutade stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista att Husby skulle få trygghetsvakter på prov i tre månader från och med i våras. Men det blev inte så lätt som det var tänkt.

Mitt i var först att berätta om upphandlingen av vakterna som inte gick att genomföra, då inget vaktbolag ville ta på sig uppdraget. Securitas begärde en för hög summa och det andra aktuella bolaget, Nokas, ville inte ta på sig uppdraget alls.

Moderaterna och Liberalerna i Stockholms stad har tidigare föreslagit att kostnaden för vakterna kan tas från den centrala budgeten i Stockholms stad. Något som inte fanns med när majoriteten i stadshuset presenterade sitt budgetförslag för 2018 i onsdags.

Både M och L är kritiska till att löftet om vakter till Husby inte infriats.

– Efter förra protesten lovade Karin Wanngård att Husby skulle få vakter. Trygghetsvakter måste anställas centralt och avlasta polisen, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd:

Trots löften från den socialdemokratiska majoriteten om ordningsvakter har ingen förbättring skett, utan otryggheten består, säger hon.

Inga pengar för vakter i budgeten

Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad, säger att staden satsar stort på trygghet i nästa budget, men att det är upp till stadsdelen Rinkeby-Kista att upphandla vaktuppdraget.

Rinkeby-Kistas nya stadsdelsdirektör, Ulla Thorslund, vill inte uttala sig om upphandlingen då hon är för ny på posten. Hon hänvisar till Stockholms stads biträdande stadsdelsdirektör Fredrik Jurdell.

Uteblivna vakter – inget löftesbrott

Han säger till Mitt i att man inte kan se de uteblivna vakterna som ett löftesbrott, då inget vaktbolag ville ta på sig uppdraget.

– Vi får ta ett nytt tag för att öka tryggheten, som att öka antalet fältassistenter till exempel, säger Fredrik Jurdell.

Under dagens protest var Niclas Andersson, chef för lokalpolisen i Järva, på plats tillsammans med polisen Martin Marmgren.

Lokal polisstation kan öppna

Niclas Andersson höll med Salam Kurda om att polisnärvaron inte varit lika påtaglig i Husby sedan övervakningskamerorna sattes upp, men att civila poliser jobbar mot kriminaliteten i området. Han har tidigare berättat för Mitt i att han jobbar för att öppna en lokal polisstation i Järva i väntan på den stora polisstationen i Rinkeby.

– Vi tittar efter en lokal både här i Husby och i Rinkeby. Vi vill ha lokala poliser på plats, säger han.

Handlare i Järva kan inte försäkra butikerna