Ordförande i PRO Tyresö uppmanar medlemmarna att hålla kontakten så gott det går i dessa tider. Foto: Mostphotos

PRO:s uppmaning till de äldre: ”Ring, mejla och skriv brev”

PRO i Tyresö har ställt in alla sina aktiviteter för äldre tills vidare. Organisationen uppmanar sina medlemmar att följa myndigheternas rekommendationer. – Vi försöker få alla våra medlemmar att följa direktiven, men det svårt för oss att agera polisen, säger ordförande.

  • Publicerad 17:30, 24 mar 2020

Både i Tyresö och i hela Stockholm har PRO ställt in alla typer av aktiviteter som möten, utbildningar, konferenser och sammanträden på grund av coronaviruset.

Istället sitter ledningen och pratar i telefon flera timmar om dagen.

– Det är ett sätt vi måste lära oss att utnyttja, för att inte äldre och andra ska bli sjuka och åstadkomma ännu större ekonomiska och fysiska katastrofer, säger Bo Furugård, ordförande i PRO Tyresö. 

Ordförande Bo Furugård hoppas att de ska kunna nå ut med all information till föreningens cirka 1 600 medlemmar. Foto: Privat

Bo berättar att många medlemmar tycker det är tråkigt att aktiviteterna är inställda. Under onsdagen skulle föreningen till exempel ha årsmöte, som nu är inställt. Dock finns även en stor förståelse.

– Ju längre tiden går är det fler som förstår, för folk börjar känna fler och fler som blir sjuka. Alla tog inte det här på allvar från början.

”Vissa tummar på det”

Folkhälsomyndighetens råd till de som är 70 år eller äldre är bland annat att man ska begränsa nära kontakter, undvika platser med många människor och be om hjälp med att handla mat.

PRO tycker generellt att alla medlemmarna ska rätta sig efter myndigheternas beslut och anvisningar.

– Jag vet att vissa tummar på det där. En del saker kan vara godkända, som att till exempel ta en promenad för att få lite luft och kondition. Annars bör alla följa rekommendationerna.

PRO:s ordförande till Stockholms äldre: ”Måste skärpa oss”

Uppmanar till alternativa kontaktmedel

Många äldre är ensamma och behöver sociala kontakter. Nu när det är svårt att träffa folk, uppmanar PRO i Tyresö att folk ska ringa, mejla och skriva brev till varandra för att hålla kontakten.

Det kan betyda oerhört mycket att få den kontakten. Dessutom får man koll på om folk är sjuka och behöver vård. Vi ska inte ha fysiska närkontakter, men kontakter på andra sätt är alldeles utmärkta och bör utökas.