PRO:s ordförande till Stockholms äldre: ”Måste skärpa oss”

I stället för att tänka på sig själva – gör som myndigheterna säger. Det är det raka beskedet från PRO:s ordförande Christina Tallberg till Stockholms äldre. – Nu måste vi pensionärer också lyssna. Vi måste skärpa oss helt enkelt.

  • Publicerad 04:53, 24 mar 2020

– Det är är allvarlig.

Christina Tallberg, ordförande för Pensionärernas riksorganisation, PRO har fullt upp. För att föregå med gott exempel sitter hon hemma och pratar i telefon, träffar folk via videokonferens och jobbar med att nå ut till organisationens 320 000 medlemmar.

– Jag har redan skickat ut två brev. Vår rekommendation är at man absolut håller sig till Folkhälsomyndighetens råd om få sociala kontakter. Stanna hemma just nu.

Ta en promenad, kanske, men försök hålla dig hemma, är uppmaningen från Christina Tallberg.

Ändå ser vi pensionärer överallt, på stan, i affären, på gymmet i och på lunchrestauranger…

– Folk verkar inte riktigt förstå allvaret i en allmän smittspridning. Men det är dumheter: vi som fortfarande är pigga kan smitta andra, eller bli sjuka själv och belasta vården helt i onödan. Vi måste skärpa oss helt enkelt, samhället skulle inte mobilisera sig såhär om hotet inte var på riktigt.

Det är dumheter

Hon fortsätter:

– Man säger ofta att folk ska lyssna på oss som är äldre för vi har så mycket erfarenhet. Men de flesta av oss är inte smittskyddsexperter. Nu måste vi pensionärer också lyssna – på dem som kan.

Många äldre är ensamma – och kanske behöver den sociala kontakten mer än man tror?

– Vi jobbar jättemycket med den frågan. PRO har 1200 lokala föreningar runt om i landet och vi som är pigga och vill hjälpa till kan bidra med jättemycket där. Vi gör telefonkedjor och andra saker för att nå ut till alla, även de som inte är medlemmar hos oss, för att se till att så många som möjligt har har det bra.