Propellerplan flyger över ön i kväll

I kväll och i morgon flyger ett propellerplan fram och tillbaka över Lidingö. Läckor i fjärrvärmenätet ska lokaliseras – med hjälp av värmekamera. – Det är häftigt! Vi flyger på 800 meter och kan hitta hål som är 1,5 mm, säger Per Oscar Hedman, Fortum.

  • Publicerad 16:00, 24 nov 2017

Hör du buller i skyn? Ett tvåmotorigt propellerplan flyger just nu fram och tillbaka över Lidingö. Planet ska flygtermografera öns fjärrvärmenät i syfte att hitta läckor. Att flygtermografera betyder att man fotograferar från flygplan med värmekamera. Tekniken gör det möjligt att hitta små, små hål och läckor. Det har stor betydelse och kan spara både på pengar och miljö, menar Fortum som ligger bakom satsningen.

– Ur ett 1,5 millimeter stort hål försvinner energi i en mängd som motsvarar årsbehovet för att värma upp 15 lägenheter. Att på ett tidigt stadie identifiera läckorna har alltså stor betydelse, säger Kenneth Djärv, gruppchef Tillsynskontroll på Fortum Värme.

Genom att lokalisera hålen ska tätning av läckor gå både snabbare och smidigare.

Tanken är att stora delar av Stockholms fjärrvärmenät ska värmefotograferas. I hela Stockholm finns 290 mil fjärrvärmeledningar. Det skulle ta bara sex dagar att fotografera hela sträckan. Till och med årsskiftet ska Söderort, Västerort, norra Stockholm inklusive Täby, Lidingö samt City flygtermograferas.