Annett Svensson tog den nya promenadvägen på väg hem från stan till Nacka Foto: Anders Gustafsson

Promenadvägen vid vattnet som fick en boom

Under våren har en promenadväg runt Svindersvik byggts ut. Den sista delsträckan mellan Svindersviks herrgård och Marinstaden blev klar nyligen. Nu går det att promenera hela vägen utmed vattnet från Nacka strand till Kvarnholmsvägen. Sträckan har blivit så populär att kaféet vid Svindersvik fördubblat sin omsättning.

  • Publicerad 10:54, 14 jun 2018

Strandpromenaden har byggts ut för att göra naturområden tillgänliga för fler när Nacka stad växer fram på västra Sicklaön.

En av de som promenerade på promenadvägen i tisdags var Annett Svensson. Hon hade tagit en långpromenad, från Östermalm hem till bostaden i Nacka.

– Jag hade ett ärende i stan och tyckte att det här var en trevlig väg att gå.

Fick göra avstickare

Annett säger att hon och hennes sambo har gått efter vattnet tidigare, innan den nya promenadvägen kom på plats. Men då tvingades de att på vissa ställen göra avstickare in i skogen för att ta sig fram. Den ökade tillgängligheten gör att det framöver kommer att bli fler promenader vid vattnet för henne och sambon.

Annett ser flera fördelar med promenadvägen:

– Det är vattennära, jag älskar vatten, att se vatten. Och man slipper bilar.

Jeanette Vandenbos driver ett kafé vid Svindersviken.

En bit längre bort längs promenadstråket vid Svindersvikens vatten driver Jeanette Vandenbos ett kafé. Hon har under våren och försommaren märkt av en ökad tillströmning av gäster vilket Jeanette Vandenbos tror beror på såväl det varma vädret som att promenadstigen blivit klar.

Får många frågor

Jeanette Vandenbos får många frågor från besökare hur man ska gå för att ta sig fram till strandpromenaden. Hon har uppfattningen att flera av de som kommer på besök är från andra håll än Nacka. Den här årstiden hittar även turister fram till platsen, säger hon.

– De måste hört talas om oss.

Hon har drivit kaféet i 15 år. Om den hör utvecklingen kan hon komma att behöva utvidga verksamheten

– Det kan helt klart bli en annan verksamhet

Jämfört med för ett år sedan har hon fördubblat omsättningen, en helg kan det komma 300–400 besökare, en fördubbling jämfört med i fjol.

Stockholms vackraste promenadstråk

Jeanette Vandenbos, kaféägare

Om den nya promenadvägen har Jeanette sin uppfattning klar:

– Stockholms vackraste promenadstråk.

Strandpromenaden är cirka 400 meter lång och består till en fjärdedel av asfalt och till tre fjärdedelar av en träbrygga som är 2,5 meter bred,

Fakta

Anpassad för barnvagn och rullstol

Promenadstigen är tillgänglig även för de som har barnvagn och som är rullstolsburen.

Promenaden kommer att underhållas och vara möjligt att gå året runt.

Källa: Nacka kommun