Promenaden från matbutiken satte fart på Kentas musik

Modstrilogin gjorde Kenta till en av Sveriges mest kända missbrukare. 27 år efter sista filmen ska dokumentären Kenta Lever visa svenskarna musikern Kenta Gustafsson. Det var på väg hem från mataffären en dag i slutet av 70-talet som musikkarriären fick rejäl skjuts.

  • Publicerad 07:00, 8 dec 2019

Hammarbyikon, flummare i Stefan Jarls modstrilogi och melodifestival-joker 1980. Ungefär där har vi svenskarnas bild av Kenta Gustafsson. Nu är dokumentärfilmen Kenta Lever redo för biograferna.

– Den här filmen handlar om Kentas musikaliska liv, säger gamla bandpolaren och Tumbabon Tony Labidi som drog igång filmprojektet på 90-talet.

Hammarbyikonen. Kentas Just idag är jag stark har över 16 miljoner spelningar på Spotify. Omslag: Metronome/Warner Music Sweden

Tony Labidi satte ihop Kentas band i slutet av 70-talet och har kommit Kenta närmre än de flesta andra.

Sov hemma hos Tony

Kenta har tidivis till och med bott och repat hemma hos Labidi, som på 90-talet bodde i Stuvsta.

– Han var inte den här tunga missbrukaren som folk kanske tänker. Han ville ha sina öl och en joint till. Men vi har gjort en film som bygger på hans passion för musiken. Det var också det vi kom överens om med Kenta.

Tumbabon Tony Labidi är gammal vän och medmusiker till Kenta. Nu visas filmen om hans gamle vän på Tumbascenen. Foto: Anders Björklund

Filmen Kenta Lever kretsar kring Kentas Gustafssons musikaliska comeback och en konsert i Kungsträdgården 1997. Bakom trummorna satt Tony Labidi som Kenta träffade inför inspelningen av Kentas första album 1979.

”Visste inte vem han var”

Samma år kom andra filmen i modstrilogin ”Ett anständigt liv”

– Innan jag började spela med honom visste jag inte vem han var, minns Tony Labidi.

Fakta

Kenta Gustafsson (1948-2003)

  • Kenta Gustafsson är född i Nacka.
  • Han växte upp i Grimsta i västerort.
  • Efter att ha träffat regissören Stefan Jarl medverkade han i tre filmer som blivit kända under namnet modstrilogin.
  • Dom kallar oss Mods (1968)
  • Ett anständigt liv (1979)
  • Det sociala arvet (1993)
  • Under den senare delen av sitt liv var han bosatt i Jakobsberg.
  • Kenta Gustafsson är gravsatt på Solna kyrkogård.
  • Hans låt ”Just i dag är jag stark” spelas på Hammarbys hemmamatcher.
Källa: Wikipedia
Visa merVisa mindre

Vänskapen med Kenta gick genom Tonys gamla lärare Aapo Sääsk som fick syn på Kenta i en matbutik i Jakobsberg. Inte heller Aapo visste vem mannen framför honom i kassakön var.

– Jag tyckte att han såg ball ut och, skyndade mig att betala och sprang ikapp honom. Det visade sig att vi hade söner i samma klass, berättar Aapo Sääsk i filmen.

Promenaden som ändrade allt

De kommande 50 metrarna från matbutiken gjorde Aapo och Kenta en avgörande överenskommelse. Kenta hann snart berätta att han gjort musik. Men texterna var ett större problem.

– Vi kom överens att om han lärde mig att spela gitarr, så skulle jag skriva texter åt honom, säger Aapo Sääsk.

Aapo fixade skivkontrakt

Aapo som skrivit texten till klassikern ”Just i dag är jag stark” och hela Kentas första album hjälpte även Kenta till kontakt med Abbas manager Stikkan Andersson, Polar Music och senare Metronome.

Frågan om att sätta ihop ett band gav Aapo till sin gamla elev i Bergshamraskolan, Tony Labidi. 1980 kom Kentas första fullängdare ut.

Kenta Lever visar Kenta i studion på 90-talet, på repetitioner och på konserten i Kungsträdgården. Tony Labidi har varma minnen.

– Det var mycket folk och vi fick bra kritik, minns han.

Kenta Lever visas på Tumbascenen i Botkyrka tills vidare. Tony Labidi tillsammans med Johan Holtzberg som klippt filmen och gjort kompletterande foto och Dick Billborn som gjort de nya intervjuerna. Foto: Anders Björklund

Men vägen till färdig film sedan dess har varit lång och full av svackor. Tillsammans med teaterpedagogen Dick Billborn och filmaren Johan Holtzberg har Tony Labidi nu färdigställt filmen som också innehåller nyproducerat material där artister och producenter berättar om sitt förhållande till Kentas musik.

Dixgård och Schaffer i intervjuer

Bland andra Björn Dixgård från Mando Diao och gitarrgurun Janne Schaffer uttrycker sin beundran för Kenta som musiker.

Björn Dixgård tolkar låten Var e alla polare. Foto: Ur filmen Kenta Lever

Kenta i intervju med Po Tidholm på Dagens Nyheter 1997. Foto: Ur filmen Kenta Lever.

Filmmakarna menar att Kentas musikskapande förtjänar mer uppmärksamhet och det hamnat i skuggan av den välkända filmtrilogin. Därför är filmen viktig menar de.

– Förutom Melodifestivalen och något kaféprogram finns i princip inga filminspelningar alls med Kentas musik, berättar Tony Labidi.

Sverige väntar

Filmmakarna ligger nu i förhandlingar med en distributör. De första visningarna av filmen har de dock fått till på biografen Tumbascenen i Botkyrka.

–  Nu får folk ta utflykten till Tumbascenen. Men vi tror och hoppas att biografer runt om i Sverige kommer att visa den nästa år.

Fakta

Då visas Kenta Lever

Tid: 17 december klockan 20.00

Plats: Tumbascenen, Tumba

Fler datum tillkommer nästa år

Visa merVisa mindre