Eleverna går med ryggsäckar fyllda med vattenflaskor. Foto: Amref flying doctors

Promenad i Årsta ger rent vatten i Etiopien

Elever på internationella engelska skolan i Årsta går idag en “Walk for water”. Tanken är att samla in pengar och uppmärksamma hur barn i Etiopien måste gå långa sträckor för att hämta vatten. – Det känns bra att göra någonting själv för att hjälpa till, säger Kasper Svahn i årskurs 7.

  • Publicerad 16:56, 20 sep 2018

Alla deltagare får en blå ryggsäck fylld med vattenflaskor som de ska bära under promenaden som kallas “Walk for water”. Det är slutet på en temavecka där elever och lärare på skolan samlat in pengar till organisationen Amref flying doctors vattenprojekt i Etiopien.

– Jag tycker att det är väldigt bra att vi kan hjälpa många. 100 kronor räcker till att hjälpa ett barn i Etiopien med rent vatten. säger Elise Lehman i årskurs 7.

Men temaveckan och ”Walk for water” handlar inte endast om att samla in pengar.

– Vi vill ge eleverna en känsla för tacksamhet men också en förståelse för andras situation, säger Julian Dent, rektor på Internationella engelska skolan.

Eleverna promenerar för att samla in pengar. Foto: Amref flying doctors

Eleverna fixar sponsorer

Insamlingen sker via sponsorer som eleverna själva hittat. De flesta blir sponsrade av familj och vänner, men vissa har även gått runt i butiker och till främmande och frågat.

– Målet var 50 kronor per person i de flesta klasser, men många har tjänat in mellan 200-300 kronor, säger Frank Stenberg i årskurs 7.

Här tågar eleverna ut från Internationella engelska skolan i Årsta. Foto: Amref flying doctors

Passar skolor

Bakom initiativet står Maria Lannér som arbetar på organisationen, och vars dotter går på skolan.

– Under sommarhalvåret så bor jag på en båt, och då blir man lite mer medveten om det här med vattenförbrukning och el. Jag kom och tänka på att samarbeta med skolan eftersom den här typen av insamling är väldigt lämpad för skolmiljö, säger Maria Lannér.

Dubbelt upp

Exakt hur mycket som samlats in är fortfarande oklart, men klasserna har var för sig samlat in mellan 1500 och 4000 kronor. Och med lite tur kan det komma att dubblas enligt Maria Lannér.

– Förhoppningsvis kan vi få kontakt med företag som kanske kan tänka sig att matcha upp det som eleverna samlat in, säger hon.