I svarta jackor med texten "fältassistenter" i vit text på ryggen går de över Poseidons torg i Handen. I dag är de fem stycken och senaste tillskottet är Anna Abou Abboud. Det är hennes tredje dag som fältare i Haninge.

– Tanken är att vi ska vara en trygg vuxen, någon som ungdomarna kan se upp till och vända sig till om de behöver något.

Fältarna är mellan 25 och 49 år, vissa har tidigare jobbat på fritids, andra i socialtjänsten och någon har erfarenhet i försäljning. Blandningen är något som gynnar både fältarna och ungdomarna, tror Petra Johansson.

– Det är jätteviktigt att vi är olika och använder vår kunskap på olika sätt, hade vi varit skapta i samma form hade det inte gynnat ungdomarna.

Fältverksamheten har sedan 2019 varit ett projekt i kommunens trygghetssatsning. I juni beslutade kommunfullmäktige att fältarna ska bli en permanent verksamhet i kommunen med start nästa år.

Vara synliga

En stor del av fältarnas arbete går ut på att vara synliga för ungdomarna, målet är att finnas överallt.

– Den bästa komplimang jag fått var när en ungdom sa; ånej inte fältarna, de är ju överallt! Då kände jag, yes! Vi vill ju att alla ska veta om oss, säger Jimmy Mattsson.

På eftermiddagar, kvällar och helger vandrar de runt vid kommunens centrum, stationer och fotbollsplaner. Tanken är att endast genom sin närvaro skapa trygghet i områden som kan upplevas otrygga.

– Vi arbetar uppsökande. Om vi fått tips på ställen som varit otrygga så fokuserar vi på det området och är där. Det viktiga är att vi är synliga, säger Anabele N'dele.

Skolbesök

Under förmiddagarna är fältassistenterna i skolorna. Att hänga i korridorerna, äta lunch tillsammans med elever eller vara med på skolgården är också en del av det förebyggande arbetet.

– Det är bra att ha någon vuxen i skolan att prata med, någon som bara frågar hur läget är. När de börjar prata utan att man behöver fiska, då vet man att de litar på en, säger Nedson N'dele.

Det handlar om ungefär 7000 ungdomar i Haninge som fältarna träffar i sitt jobb.

– En viktig del i arbetet är skolbesöken. Då skapar vi relationer till ungdomarna och det lägger grunden till när vi sen är ute på kvällen och de känner igen oss från skolan, menar Petra.

Vägledande

Fältarna samverkar med socialförvaltningen, utbildningsförvaltningen och polisen. Samtidigt som de rör sig i ungdomarnas miljö kan de hjälpa till och koppla in rätt stöd om det behövs.

– Är det så att man märker att någon är i behov av samtalsstöd exempelvis så kan vi påminna om att det finns en kurator och slussa dem ditåt, säger Anna.

Men att ha det nära samarbetet med andra aktörer kan också gå emot fältarna, det håller de alla med om.

– Ibland gör det ungdomar oroliga i stället, det är som att de är rädda att vi ska "skvallra". Då är det viktigt att vi redan har en relation till ungdomen. Då vet de redan vilka vi är och vad vi gör, då kan de till och med vara tacksamma om vi rycker in, säger Jimmy.