Unga från 13 år och uppåt är inblandade i droghandel i Österåker. Foto: Mostphotos

Projekt i Österåker ska stoppa droghandeln

Österåkers kommun startar ett särskilt projekt mot drogmissbruk bland unga i kommunen. Projektet Stoppa droghandeln ska bland annat stävja langning och nyrekryteringen av missbrukare.

  • Publicerad 11:22, 30 maj 2018

– Jag är väldigt glad att vi gör den här kraftfulla insatsen. Vi är en kommun som tydligt visar vårt motstånd mot droger, säger Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande i Österåker.

Totalt avsätter kommunen 2,7 miljoner kronor till projektet ”Stoppa droghandeln” i år. I ett pressmeddelande skriver kommunen att ”en gruppering med ungdomar och unga vuxna i åldrarna 13-30 år uppstått som på olika sätt är involverad i drogförsäljning i kommunen, framför allt i Åkersberga centrum”.

Hjälp till avhoppare

Som motmedel ska kommunen göra både snabba och långsiktiga insatser. Bland annat ska man tillsammans med polisen ta fram en läges- och orsaksbild, motarbeta nyrekryteringen av ungdomar och försöka hjälpa unga att hoppa av kriminella grupperingar. Man ska även stärka föräldrar och informera allmänheten om problemen.

Bland de långsiktiga insatserna är att höja kunskapen hos personal som jobbar med barn och unga och stärka det förebyggande arbetet med familjer. Dessutom ser man över hur den fysiska miljön i Åkersberga kan förbättras för att öka tryggheten och minska brottslighet.

Belysning och bevakningskameror

– Det kan vara allt från belysning till att man river upp sly, tar bort buskage och sätter upp bevakningskameror, säger Michaela Fletcher.

Oppostionsrådet Ann-Christine Furustrand (S) tycker också att satsningen är bra:

– Jag upprörs över det faktum att vi har ungar som kriminella gäng gör till drogförsäljare. Vi är överens om att vidta kraftfulla att stoppa droghandeln, och är glad för att det nu tillförs resurser för att arbeta med detta.

Projektet ska drivas i samarbete med polisen.