Prognosen: Rekordmånga får hyresrätter i år

Stockholms Bostadsförmedling skruvar upp prognosen och spår att rekordmånga hyresrätter kommer förmedlas i år. Det rapporterar SVT Nyheter. Samtidigt var kötiden för en tvåa i Vasastan hela 33 år lång.

  • Publicerad 13:35, 7 okt 2018

Bostadsbristen är på alla Stockholmares läppar och problemet är kännbart. Samtidigt skruvar Stockholms Bostadsförmedling upp sin prognos för antal förmedlade hyresrätter till 13 500 – vilket gör 2018 till ett rekordår, enligt SVT Nyheter.

Förra rekordet är från 2015 och slås alltså nu med hela 1000 hyreslyor. Anledningen? Helt enkelt att fler fastighetsägare lämnar in fler lägenheter till Bostadsförmedlingen.

Ökning av nyproducerade lyor

När dessutom inlämningen av nyproducerade lägenheter ökar krävs det inte speciellt avancerad matte för att se att det blir fler tillgängliga lägenheter.

–  Jag är glad att så många bostadsbolag väljer att lämna sina lediga lägenheter till oss. Det är ju självklart det som i slutändan avgör hur många lägenheter vi kan förmedla till de som valt att stå i vår kö, säger Bostadsförmedlingens vd Christer Edfeldt i ett pressmeddelande.

Även rekordlång kötid

Trots rekordmånga lägenheter är köerna på sina håll oöverblickligt långa. Enligt SVT fick en person sin tvåa på Birkagatan i september efter rekordlång väntan. Hela 33 års köande krävdes.