Kockproffs. I höst kan man följa Emma Shields och Daniel Höglander i populära Kockarnas kamp. Här är de på Rinos, en av Daniels krogar i Älvsjö. Foto: Sacharias Källdén

Proffskockar från Söderort gör upp i tv-succé

I höst möts Söderortsborna Emma Shields och Daniel Höglander i succésåpan Kockarnas kamp. Vi träffade dem på hemmaplan för att snacka om lokala kroglivet, fega krögare och gastronomins sverigedemokrater.

  • Publicerad 20:00, 2 okt 2019

Daniel Höglander blev ett känt ansikte i Älvsjös villakvarter när han var med och öppnade restaurangen Aloë på Svartlösavägen för fem år sedan. Sen dess har finkrogen fått en stjärna av Guide Michelin och ett syskon, restaurangen Rinos, i husets källare. Men annars har inte mycket hänt på Älvsjös gastronomiska karta, tyvärr, tycker Daniel.

– Det har inte hänt ett skit. Jag tycker att vi visar att det går att driva krog utanför innerstan men folk är ändå för rädda. Fler krögare borde våga mer och få förorten att blomstra. Det kan inte gå mer än åt helvete, säger han.

"Jävligt gott med fulpizza"

Emma Shields bor på andra sidan motorvägen på Telefonplan. Hon håller med om att Söderorts krogliv lämnar en del att önska, även om det händer mer i hennes kvarter.

– Visst kan det vara jävligt gott med fulpizza och vid mig finns ett trevligt bageri och fik. Men överlag är det rätt sömnigt, säger Emma.

Båda ser ändå en potential i Söderort. Det bor en massa människor här som har råd, som gillar att äta ute och som borde vilja göra det även i sina egna kvarter.

– Men det gäller ju att de inte sitter hemma och käkar fläskfilé jämt, säger Daniel, som konstaterar att det är tufft att få ut grannarna.

Poppis trädgårdskafé rustar för vinteröppet

Att uppmärksamheten som TV4-succén Kockarnas kamp innebär är välkommen är inget han sticker under stol med.

– Det är klart att det är bra att synas och jag tror det här kan göra att vi når en annan typ av publik, säger han.

Vurmen för närproducerat – "en masspsykos"

Emma, som driver eget bolag och bland annat kör catering och privata middagar, uppskattar också marknadsföringen som programmet för med sig men också att hon fått hänga med andra matproffs. Daniel och Emma, som har helt olika kockbakgrund, lärde till exempel känna varandra under inspelningen.

Emma är skolad på nordiska restauranger med fokus på närproducerat och svenska råvaror. Två saker som Daniel gjort sig känd för att gå igång på.

– Det är en masspsykos att det du hittat runt knuten ska vara så jävla bra. Så är det inte. Jag väljer kvalitet framför lokalt, men det finns många gastronomiska sverigedemokrater. Men jag tror Emma har ett mer öppet sinne än så, säger Daniel.

Så vad vill kockarna själva vilja gå ut för att käka i Söderort? Svaret är unisont: På trevliga kvarterskrogar. Emma skulle själv kunna tänka sig driva en av dem på hemmaplan.

– Jag skulle vilja ha en nära kontakt och igenkänning med gästerna och det tror jag är lättare att få i orten än inne i stan, säger hon.

Svartlösavägen. "Det har inte hänt ett skit här" konstaterar Daniel Höglander om kroglivet i Älvsjö, där han själv driver Aloë och Rinos. Både han och Emma Shields saknar bra kvarterskrogar i sina hemkvarter. Foto: Sacharias Källdén

De representerar Söderort i Kock-kampen

Daniel Höglander

Bor: Långbro

Gör: Driver krogarna Aloë och Rinos

Daniel om Emma: “Emma är Dr. Jekyll och Mr. Hyde. Hon verkar lugn och snäll men djävulen i henne kommer fram när det hettar till. Det är uppfriskande och härligt”.

Emma Shields

Bor: Telefonplan

Gör: Driver eget bolag och lagar bland annat mat till privatpersoner och företag.

Emma om Daniel: “Jag visste att Daniel var en jävligt vass kock, men jag har också fastnat för honom som person och gillar honom verkligen”.

Visa merVisa mindre