SORG. Cia Johnson brukar gå till familjegraven på Hammarby kyrkogård för att minnas sin far och de som gått bort. Flera gånger har blommor försvunnit från graven. Foto: Charlotte Arwedsson

Problem med stölder vid Hammarby kyrkogård

Flera personer har fått blommor och gravdekorationer stulna på Hammarby kyrkogård i Upplands Väsby. Men problemet är svårlöst för kyrkan.

  • Publicerad 06:15, 29 sep 2019

Hur kan man stjäla från en grav?

Hammarby kyrkogård ligger vackert nedanför Hammarby kyrka, på sluttningen mot sjön Fysingens södra strand. Här finns ett stort antal gravar, varav runt 1 200 har gravsten.

En del pryds fortfarande av sommarblommor, men många börjar höstpyntas med stjärnöga, silverek och ljung, samt personliga dekorationer och utsmyckningar.

Stölder från gravarna

Det är dock inte alla gravar som får vara ifred. Just den här dagen besöker Väsbybon Cia Johnson kyrkogården med mamma Wania för att titta till familjegraven. De har tidigare fått en stor julros, penséer och ljung stulna.

– Första gången trodde jag det var ett rådjur som varit framme, men hela roten till blomman var borta. Vi har även hört flera andra som blivit av med både blommor, krukor och utsmyckningar, säger Cia Johnson.

Cia brukar gå till graven för att minnas sin far och de som gått bort.

– Jag blir jätteledsen när vi planterat så fina blommor och någon är fräck och tar dem. Hur kan man stjäla från en grav? Det är så respektlöst. Inte nog med att man har sorgen efter de som gått bort. Då upplever man ju ytterligare sorg och ilska, säger Cia Johnson.

"Vi känner oss lite handfallna"

Peter Rapp, kanslichef på Hammarby församling, säger att rådjur tyvärr tar sig in på kyrkogården och äter blommor, men bekräftar att det även förekommit stölder från gravarna. Han berättar att han fått kännedom om 4–5 stölder detta år, men uppskattar att det förekommer minst lika många varje år som inte kyrkan får reda på.

– Vi är jätteledsna för det här och beklagar det, men vi känner oss lite handfallna. Vi har personal där på dagtid, men kan inte vara på plats dygnet runt.

Polisanmäler ni när ni får kännedom om att något försvunnit från gravarna?

– Det är lite komplicerat eftersom gravytan, där det finns en gravrätt, är någons privata yta. Men vi uppmanar folk att polisanmäla om något försvunnit.

Det har inkommit förslag på kameraövervakning och väktare, men det tror inte Peter Rapp skulle fungera i praktiken.

– Då skulle vi behöva 50–60 kameror för att täcka in hela området, samt tillstånd från datainspektionen.

Förekommer på fler kyrkogårdar

Han påpekar också att stöldproblematiken inte är specifik för Hammarby församling.

– Tyvärr inträffar det här på många kyrkogårdar, inte bara i Väsby. Det är så fräckt och respektlöst.