Forskning. Frida Hosseini-Akram är medicine doktor i gynekologi och obstetrik och överläkare vid Danderyds sjukhus. Foto: Cecili Larsson Lantz/Mostphotos

Problem med sköldkörteln bakom ofrivillig barnlöshet

Rubbningar i sköldkörteln är vanligt bland kvinnor. Nästan 400 000 är drabbade i Sverige. Nu visar forskning vid Danderyds sjukhus att det kan orsaka infertilitet.

  • Publicerad 12:00, 21 okt 2020

Brist på sköldkörtelhormoner hos kvinnor kan ligga bakom ofrivillig barnlöshet.

Det visar en studie från Danderyds sjukhus. "Genom att kontrollera och justera hormonvärdena hos alla sköldkörtelsjuka kvinnor som har svårt att bli gravida skulle troligtvis färre behöva behandlas för fertilitetsproblem", skriver de i ett pressmeddelande.

Sköldkörtelsjukdom är en av Sveriges största kvinnliga folksjukdomar, med nästan 400 000 drabbade. Av dem är 21 procent i fertil ålder.

Sedan 2017 kontrolleras sköldkörtelhormoner hos gravida vid inskrivning på mödravårdscentralen. För låga nivåer kan öka risken för missfall, blödning vid förlossning, låg födelsevikt och negativ påverkan på barnets hjärnutveckling.

Kväveoxid mot covid-19 testas på Danderyds sjukhus

Tidig behandling viktig

Men enligt sjukhuset studie får inte alltid kvinnorna den behandling som behövs.

– Hälften var medicinskt underbehandlade under de 13 första graviditetsveckorna. Vi vet att även marginellt avvikande hormonnivåer kan ha betydelse, säger Frida Hosseini-Akram, överläkare vid Danderyds sjukhus.

Dessutom påverkas möjligheten att bli gravid.

Fler missfall

Forskarna har studerat sköldkörtelreceptorer i äggledare och sett att de förekommer i olika delar av äggledaren. Hormonerna ser ut att kunna påverka äggledarna och livmoderslemhinnan där embryot ska fästa sig.

– När vi jämförde kvinnor med upprepade missfall och fertila kvinnor såg man skillnader i livmoderslemhinnan som var sköldkörtelhormonsrelaterade, säger Frida Hosseini-Akram.

Bill Gates skänker mångmiljonbelopp Karolinska

Symtom på underfunktion i sköldkörteln (hypotyreos) är trötthet, nedstämdhet, koncentrations- och minnessvårigheter, värk, viktuppgång, långsam puls, låg kroppstemperatur, förstoppning, håravfall och torr hy.